Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful diplomației române acuză 'atrocităţile' comise de Rusia împotriva civililor din Ucraina: 'Forțele armate ruse continuă să șocheze'

aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a condamnat joi, la reuniunea Consiliului Ministerial al Organizaţiei de Securitate şi Cooperare în Europa, desfăşurat în Polonia, "atrocităţile" comise de forţele armate ruse împotriva civililor şi infrastructurii civile din Ucraina, conform Agerpres.

„A reiterat apelul către Federaţia Rusă de a pune capăt imediat şi necondiţionat agresiunii militare şi de a-şi retrage forţele şi echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei în graniţele sale recunoscute internaţional. Ministrul Aurescu a condamnat, în termenii cei mai fermi, atrocităţile comise de forţele armate ruse împotriva civililor şi infrastructurii civile, inclusiv energetice, care continuă să şocheze comunitatea internaţională. A subliniat că România va sprijini eforturile internaţionale de aducere în faţa justiţiei a celor vinovaţi, în baza instrumentelor de drept internaţional", se precizează în comunicatul MAE.

Totodată, spune MAE, ministrul a subliniat sprijinul bilateral şi internaţional pentru Republica Moldova, puternic afectată de conflictul din Ucraina.

Ministrul român a prezentat sprijinul cuprinzător oferit de ţara noastră Republicii Moldova, respectiv pentru Ucraina - inclusiv prin sprijinirea celor peste 2,9 milioane de refugiaţi ucraineni care au trecut graniţele României de la începutul războiului şi prin facilitarea tranzitului a peste 8,4 milioane de tone de cereale şi alte produse agricole din Ucraina.

Șeful diplomaţiei române a subliniat, şi în acest context, poziţia principială a României de susţinere pentru o reglementare cuprinzătoare, paşnică şi durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional şi fără afectarea viitorului său pro-european.

Conform comunicatului, Bogdan Aurescu a declarat sprijinul României pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Georgiei, precum şi pentru discuţiile recente dintre Armenia şi Azerbaidjan sub auspiciile UE.

"În acest cadru, a reafirmat susţinerea României pentru Capacitatea (misiunea) civilă de Monitorizare a UE în Armenia, la care participă şi 4 experţi români, misiune pe care a propus-o ministrul Aurescu după turneul diplomatic în Caucazul de Sud din iunie 2021, realizat împreună cu omologii lituanian şi austriac, în coordonare şi cu mandatul Înaltului Reprezentant J.Borrell", arată MAE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.