Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful diplomației ucrainene e dezlănțuit: 'Prezența Rusiei la ONU e cea mai mare fraudă din diplomația secolului XX'

kuleba

Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, consideră că prezența Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU în calitate de membru permanent este cea mai mare fraudă diplomatică a secolului XX, informează Ukrinform, relatează Rador.

Kuleba a făcut o declaraţie în acest sens vineri, în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU dedicată împlinirii unui an de la declanşarea invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia. "Înțeleg că nu este cea mai plăcută conversație pe care această organizație (ONU - n.r.) ar dori să o aibă - despre cum a intrat Rusia în Consiliul de Securitate... Dar aceasta a fost cea mai mare fraudă din diplomația mondială în secolul XX. Iar această problemă trebuie corectată. Nu contează cât timp va dura, vom continua lupta", a declarat ministrul ucrainean de externe.

Înlocuirea plăcuței URSS

Kuleba a subliniat că nu are nicio îndoială cu privire la sprijinul acordat Ucrainei de către parteneri, "iar acest lucru nu va face decât să consolideze coaliția în sprijinul Ucrainei și în apărarea Cartei ONU". În opinia sa, reuniunea Consiliului de Securitate "a confirmat cel mai important lucru: Rusia se află în izolare. Potrivit lui Kuleba, Moscova interpretează evenimentee în mod absurd și cinic, dar "comunitatea internațională nu se lasă păcălită", iar acest lucru a fost demonstrat joi, la adoptarea rezoluției de pace în Adunarea Generală a ONU cu 141 de voturi. Şeful diplomaţiei ucrainene a explicat că o astfel de rezoluție nu poate fi adoptată în Consiliul de Securitate al ONU, deoarece Rusia, încălcând toate regulile și procedurile, în 1991, a înlocuit plăcuţa "URSS" cu "FR" (Federaţia Rusă, n.r.) și folosește dreptul de veto transformând la propriu locul de membru permanent "într-un tron al impunităţii".

Ministrul a amintit că Rusia a folosit dreptul de veto mai mult decât orice altă țară, "obstrucționând soluționarea multor conflicte și încheierea suferinței a mii de oameni". Comentând inițiativele de pace ale Chinei, Kuleba a menționat că, din moment ce Adunarea Generală a adoptat rezoluția ucraineană privind pacea cu o majoritate covârșitoare, "tot ceea ce este propus în afara acestei rezoluții trebuie să fie în concordanță cu aceasta".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.