Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful DNA, după ce România a scăpat de sub 'lupa' CE: 'Un simbol al maturizării instituţionale la nivelul întregului stat român'

Inquam Photos / Octav Ganea
marius voineag

Procurorul-şef al DNA, Marius Voineag, a declarat vineri că MCV a fost implementat cu scopul de a monitoriza şi încuraja reformele în domeniile justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, DNA fiind un actor cheie în acest proces, deţinând inclusiv un rol de vector de imagine.

La invitaţia ministrului Justiţiei, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Marius Voineag, a participat, vineri, 15 septembrie, la dialogul semestrial pe tema priorităţilor sistemului de justiţie şi a Raportului privind statul de drept organizat de Ministerul Justiţiei.

În cadrul intervenţiei sale, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a subliniat importanţa ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România ca fiind ”un semn de recunoaştere a progreselor realizate şi un simbol al maturizării instituţionale la nivelul întregului stat român”, conform DNA.

„MCV a fost implementat la data aderării României la Uniunea Europeană în 2007, cu scopul de a monitoriza şi încuraja reformele în domeniile justiţiei şi luptei împotriva corupţiei. De-a lungul anilor, Direcţia Naţională Anticorupţie a fost un actor cheie în acest proces, având inclusiv un rol de vector de imagine pe acest subiect, cu activitatea de combatere a corupţiei la nivel înalt ocupând prim-planul. Drumul până în acest punct a fost unul dificil, presărat cu incertitudini şi provocări. Cu toate acestea, prin efortul susţinut al personalului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin profesionalism şi dăruire, am reuşit să creăm un cadru de încredere nu doar în ochii cetăţenilor, dar şi în cei ai instituţiilor europene.

Este important să subliniem că ridicarea MCV nu înseamnă că misiunea noastră s-a încheiat. Dimpotrivă, acesta este un nou început, un semnal că trebuie să continuăm cu şi mai multă determinare. Uniunea Europeană ne-a dat un vot de încredere, iar acum este responsabilitatea noastră să ne ridicăm la înălţimea aşteptărilor”, a afirmat Vooineag.

Justiția - „o plasă de siguranță pentru societate”

În acest context, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a pus accentul pe importanța continuării și consolidării reformelor în justiție și a luptei împotriva corupției atât pentru îndeplinirea standardelor create în cadrul noului Mecanism european privind Statul de Drept, dar și pentru a permite României să-și valorifice cu adevărat potențialul economic și uman.

„Am crezut mereu în ideea că pentru a ne atinge obiectivele, trebuie să vedem lucrurile la nivel macro și să fim capabili să acționăm la nivel micro. Atingerea potențialului real al țării noastre este strâns legată inclusiv de modul în care reușim să limităm utilizarea resurselor statului în interes personal de către cei tentați să o facă. Din acest punct de vedere, Direcția Națională Anticorupție și sistemul de justiție, reprezintă un ultim filtru, o plasă de siguranță pentru societate. Dar acest rol critic în ansamblul sistemului democratic, rol care a fost evident în procesul de monitorizare MCV și care a generat inclusiv necesitatea de a produce rezultate palpabile în lupta cu corupția, vine și cu responsabilitatea de a ne asigura că munca noastră are cel mai înalt nivel de calitate posibil.

Statul român a investit resurse considerabile în dezvoltarea instituțională în zona de combatere a corupției, și nu putem să ne raportăm decât la un standard foarte înalt de performanță instituțională.

Dincolo de responsabilitățile în fața autorităților europene, rolul nostru fundamental, este de a ne asigura că generațiile viitoare se vor bucura de o țară care le asigură cadrul pentru valorificarea integrală a potențialului lor.

Vă pot spune că, de-a lungul activității mele în serviciu public, adevăratul contract social, cel dintre generații, pentru mine a reprezentat în permanență o sursă inepuizabilă de motivație.

A existat mult timp percepția că, fără presiune externă, statul român nu poate performa. Cu toate că există mereu loc de reformă și de creștere, cred că am atins un nivel de maturitate instituțională în care fiecare își înțelege mult mai clar rolul și responsabilitățile, iar următorul pas semnificativ în față va fi realizat prin transmiterea unei culturi organizaționale orientate către performanță, și crearea unor instituții robuste, mai puțin dependente de leadership.

Împreună, am arătat că România este dedicată valorilor europene și că poate fi un model în regiune și în întreaga Uniune. Țin să le mulțumesc pe această cale tuturor celor care au contribuit la această performanță și vreau să transmit un mesaj de sprijin total pentru continuarea cu și mai multă energie a luptei împotriva corupției”, a adăugat procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.