Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful executivului regional din Catalonia e acuzat de 'nesupunere civilă' de Curtea Supremă

catalonia

Curtea Supremă a Cataloniei l-a convocat pe şeful executivului regional, Artur Mas, pe data de 15 octombrie, când se aşteaptă inculparea acestuia pentru 'nesupunere civilă', după organizarea, în noiembrie 2014, a unei consultări privind independenţa Cataloniei, interzisă de tribunalul constituţional, transmit AFP şi Reuters.

Citarea sa intervine la două zile după alegerile regionale din Catalonia, în care tabăra separatiştilor, condusă de Mas, a obţinut majoritatea absolută a locurilor în parlament, întrunind totuşi mai puţin de jumătate din voturi (48%).

Pe 9 noiembrie 2014, aproape 2,3 milioane de persoane au participat la o consultare simbolică, aproape 1,9 milioane votând pentru independenţa Cataloniei.

Pe fondul refuzului guvernului conservator de la Madrid de a organiza un referendum privind autodeterminarea Cataloniei, Artur Mas a decis convocarea acestei consultări fără valoare legală. Tribunalul constituţional, care interzisese deja referendumul, a mai stabilit că Mas nu avea dreptul de a-l organiza, întrucât aborda un subiect naţional, unitatea Spaniei, pentru care nu avea competenţe.

Artur Mas este vizat din decembrie 2014, împreună cu alţi doi responsabili ai executivului catalan, de o anchetă ce urma să stabilească dacă, prin organizarea consultării din noiembrie, aceştia se fac vinovaţi de nesupunere civilă, abuz de fonduri publice şi uzurpare de funcţii, scrie agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.