Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Mecanismului European de Stabilitate, despre Grecia: 'Nu trebuie să se grăbească să acceseze pieţele financiare'

euro, grecia
Grecia nu are urgent nevoie să emită noi obligaţiuni în următorii doi ani, a afirmat marţi Klaus Regling, directorul general al Mecanismului European de Stabilitate (ESM), cerând o abordare graduală şi accesarea pieţelor atunci când vor scădea randamentele faţă de nivelul actual, transmite Reuters, informează Agerpres.

În 20 august, Grecia a încheiat cel mai mare program de asistenţă financiară din istorie şi speră că va fi capabilă să se împrumute din nou de pe pieţele internaţionale, după o criză a datoriilor de nouă ani care i-a redus Produsul Intern Brut cu un sfert şi a forţat-o să implementeze măsuri dureroase de austeritate. 

Ca parte a programului de sprijin, creditorii zonei euro au acordat Greciei o ultimă tranşă de împrumut, de 15 de miliarde de euro, pentru a-şi majora rezerva financiară (buffer), ceea ce-i permite să evite accesarea pieţelor de obligaţiuni pentru încă doi ani, dacă nu sunt favorabile condiţiile de emitere a bondurilor. 

Ca o consecinţă a acordului, "acum nu este nevoie urgentă ca Grecia să se împrumute de pe pieţe", a afirmat Klaus Regling, la o conferinţă de presă. El a precizat că acum rezerva financiară a Greciei se ridică la 22 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă că "ei nu au nevoie să acceseze pieţele pentru încă doi ani". 

Totuşi, şeful ESM a adăugat că revenirea deplină a Greciei pe pieţe trebuie să aibă loc gradual, cu o posibilă nouă emisiune de bonduri înainte de 2020. 

Este o decizie pe care Atena o poate lua pe cont propriu, ţinând seama de evoluţii interne şi externe. 

"Sunt încrezător că o vor face la momentul potrivit", a declarat Klaus Regling.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.