Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful NASA, îngrijorări serioase: China ar putea revendica întinderi vaste pe Lună

thenextweb.com
luna china

Bill Nelson, administrator NASA, fost senator american și astronaut al navetei spațiale, a declarat că întrecerea pentru stabilirea unei prezențe lunare este din ce în ce mai strânsă și ar putea avea o semnificație strategică pe termen lung, anunță The Telegraph.

"Este un fapt: ne aflăm într-o cursă spațială", a declarat el pentru Politico. "Și este adevărat că ar fi bine să fim atenți ca ei să nu ajungă pe Lună sub pretextul cercetărilor științifice. "Nu este dincolo de domeniul posibilității ca ei să spună: "Nu vă apropiați, suntem aici, acesta este teritoriul nostru"", a spus el.

Interesul Beijingului pentru spațiu s-a intensificat în ultimii ani. La sfârșitul anului trecut, China și-a inaugurat propria stație spațială, lansând misiunea Shenzhou din deșertul Gobi.

Trei "taikonauți" - termenul chinezesc pentru astronauți - au înlocuit echipajul care a ajutat la construirea laboratorului orbital, stabilind poziția Beijingului ca actor major în explorarea spațiului.

Tensiunile din spațiu le-ar putea reflecta pe cele de pe Pământ

În timp ce SUA și Rusia au convenit să coopereze în ceea ce privește stația spațială internațională, chinezii vor să meargă pe cont propriu. Dl Nelson se teme că tensiunile din spațiu ar putea reflecta tensiunile de pe Pământ, cum ar fi cele din Marea Chinei de Sud, unde armata Beijingului a stabilit baze pe insule contestate.

Natura agresivă a programului spațial al Chinei a provocat îngrijorare la Washington, în special în mai 2021, când părți din cea mai mare rachetă chineză s-au prăbușit în Oceanul Indian, sfidând standardele de siguranță convenite la nivel internațional, potrivit Nasa.

În 2021, un inginer lunar chinez, Ye Peijian, a declarat că este "foarte posibil" ca țara să aibă "cizme pe Lună" până la sfârșitul deceniului.

Cu puțin timp înainte de Crăciun, Wu Yansheng, președintele China Aerospace Science and Technology, a prezentat ambițiile țării pentru stabilirea Beijingului. Programul face parte dintr-o strategie menită să "realizeze marea întinerire a națiunii chineze" până în 2049. Misiunea americană Artemis este în întârziere cu ani de zile

Încă din 2014, SUA au anunțat că intenționează să trimită un robot pe Lună pentru prima dată în ultimele patru decenii. Însă misiunea americană Artemis, care își propune să trimită oameni pe Lună până în 2025, a fost afectată de dificultăți și este în întârziere cu mulți ani.

Cu toate acestea, luna trecută a finalizat o misiune de 1,4 milioane de kilometri până la Lună și înapoi, iar nava spațială Orion a ajuns înapoi la centrul spațial Kennedy al Nasa luna trecută.

Cel mai recent raport al Pentagonului către Congres a identificat China ca fiind "singurul concurent cu intenția și, din ce în ce mai mult, cu capacitatea de a remodela ordinea internațională".

Jonathan McDowell, un astrofizician de la Harvard, a rămas sceptic. "Este posibil", a declarat el pentru The Telegraph. "Nu este o prioritate urgentă pentru China și nu există niciun program chinez de "oameni pe Lună" în curs de dezvoltare în zbor în acest moment, dar va fi o dezvoltare naturală a programelor lor guvernamentale de explorare spațială." China nu vede acest lucru ca pe un fel de cursă, dar ritmul efortului american este suficient de glacial încât, într-adevăr, China ar putea ajunge prima.

Dr. Mcdowell a declarat că comentariile domnului Nelson au fost "în esență o campanie de alarmă pentru a obține sprijin politic" pentru bugetul Nasa.

"Da, China s-ar putea să fie deja pe Lună până când vom ajunge noi acolo, dar ceea ce este important nu este cine este primul cu un an sau doi, ci cine are o prezență durabilă acolo pe termen lung - acesta ar trebui să fie punctul central, dar nu este."

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.