Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful NATO, după ce SUA au decis să trimită militari în România: 'Un mesaj clar că NATO va face orice este necesar pentru a-şi proteja şi apăra aliații'

vestidinrusia.ro
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat miercuri decizia SUA de a desfăşura trupe suplimentare în Polonia, România şi Germania, relatează Reuters.

"Acesta este un semnal puternic al angajamentului american şi vine pe lângă alte contribuţii recente americane la securitatea noastră comună - inclusiv 8.500 de militari pentru Forţa de răspuns a NATO şi grupul de luptă al portavionului USS Harry S. Truman sub comandă NATO în Mediterana", a declarat Stoltenberg într-un comunicat.

Citește și: Vasile Dîncu spune că el i-a convins pe americani ca să trimită militari să ne apere de Rusia: O măsură defensivă în sprijinul securităţii şi apărării României

"Desfăşurările noastre sunt defensive şi proporţionale şi trimit un mesaj clar că NATO va face orice este necesar pentru a-şi proteja şi apăra aliaţii", a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a confirmat miercuri, într-o conferinţă de presă transmisă online, desfăşurarea a circa 3.000 de militari americani în ţări de pe flancul estic al NATO, dintre care aproximativ 1.000 vor fi repoziţionaţi în zilele următoare de la o bază din Germania în România.

Citește și: Marcel Ciolacu, după ce Joe Biden a decis să trimită 1.000 de militari americani în România: E o reconfirmare a angajamentului puternic al SUA

Wall Street Journal şi CNN relataseră cu puţin timp mai devreme că preşedintele Joe Biden a cerut Pentagonului să desfăşoare peste 3.000 de militari pentru consolidarea apărării aliaţilor europeni, într-o primă mişcare majoră a forţelor SUA în contextul tensiunilor militare cu Rusia asupra Ucrainei.

Militarii desfăşuraţi în Germania şi Polonia vor veni de la baza Fort Bragg din Carolina de Nord, iar contingentul care va veni în România face parte din batalionului de infanterie ''Stryker'' din Germania.

Citește și: Precizări-fulger ale lui Klaus Iohannis, după ce Joe Biden a anunțat că 1.000 de soldați americani sosesc în România ca să ne apere de Rusia

Referindu-se la militarii trimişi în România, John Kirby a menţionat că este vorba despre ''un batalion de atac şi o unitate de infanterie care sunt organizate pentru a fi desfăşurate pe termen scurt şi a se deplasa rapid de îndată ce sunt localizate''. Aceste efective se vor adăuga celor circa 900 de militari americani aflaţi în prezent în România.

Dintre cei aproximativ 2.000 de militari care vor pleca de la baza Fort Bragg vor ajunge în Polonia circa 1.700, ceilalţi 300 urmând să fie trimişi în Germania, conform unei surse din Pentagon citate de Reuters. Întrebat despre acest contingent, Kirby a răspuns că majoritatea celor 2.000 de militari vor fi desfăşuraţi în Polonia.

Citește și: ALERTĂ - Biden a aprobat trimiterea de trupe suplimentare în România (surse CNN) .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.