Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful NATO ia în considerare o victorie a Rusiei în război

"Sarcina noastră acum este să ne asigurăm că Ucraina învinge în acest război, garantând aprovizionarea cu arme și muniții, pentru că dacă Ucraina nu câștigă ca națiune democratică și independentă, nu va exista niciun motiv pentru a discuta despre garanții de securitate sau despre aderarea la NATO”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în deschiderea summitului de la Vilnius.

"Președintele Volodimir Zelenski va fi alături de noi în această seară la cină și mâine pentru a inaugura Consiliul Nato-Ucraina: sunt sigur că aliații vor trimite un mesaj puternic pentru a sublinia necesitatea ca Ucraina să se apropie de NATO", a spus Stoltenberg, conform ANSA, relatează Mediafax.

Jens Stoltenberg a declarat că Ucraina va primi marți un "mesaj pozitiv și puternic" în ceea ce privește drumul său spre aderare, în timp ce liderii alianței militare occidentale se întâlnesc pentru a discuta despre consecințele invaziei Rusiei care a adus războiul la ușa lor.

Diviziunile dintre cei 31 de membri ai NATO înseamnă că nu va exista o invitație directă pentru Ucraina de a adera, lucru despre care Moscova spune că i-ar amenința securitatea națională, notează Reuters.

Dar, potrivit lui Stoltenberg, Kievul va primi mai mult ajutor militar și o relaxare a condițiilor formale de aderare, precum și un nou format de cooperare cu alianța, așa-numitul Consiliu NATO-Ucraina.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat, de asemenea, că reuniunea va trimite un "semnal pozitiv" cu privire la cererea de aderare a Kievului. Diplomații au fost optimiști în timp ce negociatorii se apropiau de acordul final.

Președintele american Joe Biden, vorbind alături de președintele lituanian Gitanas Nauseda, a cărui țară este extrem de îngrijorată de consecințele războiului Rusiei din Ucraina pentru Europa de Est, a reafirmat angajamentul Washingtonului față de alianță. "Angajamentul nostru de a fi alături de voi nu s-a schimbat", a spus el.

Summitul urmează să aprobe, de asemenea, primele planuri cuprinzătoare ale NATO de la sfârșitul Războiului Rece pentru a se apăra împotriva oricărui atac din partea Rusiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.