Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful ONU avertizează: 'Omenirea are de ales, să coopereze sau să piară'

bbc.co.uk
Antonio Guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a spus luni participanților la summitul COP27 din Egipt că se află în fața unei alegeri dure: să lucreze împreună acum pentru a reduce emisiile sau să condamne generațiile viitoare la o catastrofă climatică, potrivit Reuters, scrie Mediafax.

Discursul a subliniat necesitatea unor măsuri urgente, în timp ce reprezentanții țărilor se așează la masa discuțiilor timp de două săptămâni pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Discuțiile au loc într-un cadru internațional bulversat de războiul Rusiei din Ucraina, de inflația galopantă și de penuria de energie.

„Omenirea are de ales: să coopereze sau să piară", a declarat Guterres delegaților reuniți în orașul balnear Sharm el-Sheikh din Egipt.

Guterres a solicitat un pact între cele mai bogate și cele mai sărace țări din lume pentru a accelera tranziția de la combustibilii fosili și pentru a mări finanțarea necesară țărilor sărace pentru a reduce emisiile și a face face față impactului inevitabil al încălzirii.

„Cele mai mari două economii, Statele Unite și China, au o responsabilitate deosebită de a-și uni eforturile pentru a face din acest pact o realitate", a mai spus el.

Guterres a cerut țărilor să convină să elimine treptat utilizarea cărbunelui, până în 2040 la nivel mondial,.

Până în prezent, progresele au fost insuficiente pentru a salva planeta de la încălzirea excesivă, deoarece țările sunt prea lente sau reticente în a acționa, a remarcat șeful ONU.

„Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească. Temperaturile globale continuă să crească. Iar planeta noastră se apropie rapid de punctele de inflexiune care vor face ca haosul climatic să devină ireversibil. Ne aflăm pe o autostradă spre iadul climatic cu piciorul pe accelerație. Este vorba fie de un pact de solidaritate climatică, fie de un pact de sinucidere colectivă", a precizat spus Antonio Guterres.

Semnatarii Acordului de la Paris din 2015 privind clima s-au angajat să atingă obiectivul pe termen lung de a împiedica temperaturile globale să crească cu mai mult de 1,5°C peste nivelurile preindustriale. Oamenii de știință au stabilit acest plafon pentru evitarea schimbărilor climatice catastrofale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.