Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful ONU spune că situația din Libia este fără precedent, din cauza puterilor străine militare implicate

The Economist
Libia

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunţat miercuri o "interferenţă străină care a atins niveluri fără precedent" în Libia, prin "livrarea de echipamente sofisticate şi numărul mercenarilor implicaţi în lupte", potrivit France Presse.

Pronunţându-se în cursul unei videoconferinţe ministeriale a Consiliului de Securitate, Antonio Guterres şi-a exprimat îngrijorarea faţă de regruparea forţelor militare în jurul oraşului Sirt, situat la jumătatea drumului între Tripoli în vest şi Benghazi în est, scrie agerpres.ro.

Citește și: Ne întoarcem la starea de urgență, după ce cazurile de coronavirus au explodat? Reacție de ultimă oră a lui Raed Arafat

Forţele Guvernului de uniune naţională libian (GNA), cu sediul la Tripoli şi recunoscut de ONU, "cu un sprijin extern semnificativ, continuă să avanseze spre est şi sunt în prezent la 25 km vest de Sirt", a spus el. În trecut, forţele GNA au încercat în două rânduri să cucerească oraşul, a precizat secretarul general al ONU.

Susţinut de Turcia, GNA se opune forţelor mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul libian, sprijinit în special de Egipt şi Emiratele Arabe Unite.

Citește și: Ce i s-a întâmplat fostului președinte Emil Constantinescu – A fost nevoie de intervenția SPP-ului

"Suntem foarte preocupaţi de concentrarea militară alarmantă în jurul oraşului şi de înaltul nivel de interferenţă străină directă în conflict, cu încălcarea embargoului asupra armelor decretat de ONU, a rezoluţiilor Consiliului de Securitate şi a angajamentelor asumate de statele membre la Berlin" în ianuarie, a insistat Antonio Guterres.

El nu a nominalizat nicio ţară în mod special.

Citește și: Un fost purtator de cuvant al PSD a răbufnit: Nu există pericolul epidemiologic numit COVID-19

Secretarul general a mai indicat că discuţiile duse de ONU cu reprezentanţi militari ai celor două părţi se referă în special la "plecarea mercenarilor străini", o "cooperare antiteroristă", o "dezarmare şi o demobilizare", precum şi la "posibilitatea unui mecanism de încetare a focului".

El a evocat de asemenea, fără să detalieze, posibilitatea creării unei "zone demilitarizate" al cărei control ar fi încredinţat misiunii ONU prezente în Libia.

Citește și: Curată nebunie! Caz fără precedent: Un cadru medical care nu crede în coronavirus a infectat 6 persoane

Prezenţa în Libia a mercenarilor ruşi şi sirieni (afiliaţi regimului sirian, potrivit celor care luptă împotriva trupelor lui Haftar, şi aparţinând opoziţiei pentru cei prezenţi alături de forţele GNA) a fost adeseori evocată de la începutul anului.

Ultimele acţiuni militare la sud de Tripoli şi în regiunea Tarhuna s-au tradus prin refugierea din calea luptelor a aproape 30.000 de persoane, ridicând numărul celor strămutaţi în Libia la circa 400.000, a mai spus Guterres.

Citește și: Ne întoarcem la starea de urgență, după ce cazurile de coronavirus au explodat? Reacție de ultimă oră a lui Raed Arafat .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.