Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Pentagonului, eforturi uriașe pentru a menține stabilitatea în Orientul Mijlociu: 'Washingtonul nu a căutat un conflict cu Teheranul'

taskandpurpose.com
Lloyd austin

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avut luni convorbiri telefonice cu omologii săi din Orientul Mijlociu şi Europa, exprimându-şi sprijinul pentru Israel după atacurile Iranului, dar subliniind şi nevoia de stabilitate regională pentru a preveni extinderea conflictului, a transmis Pentagonul, potrivit Reuters, conform AGERPRES.

Iranul a lansat sâmbătă sute de drone şi rachete într-un atac de represalii după un presupus atac israelian asupra complexului ambasadei sale din Siria. Majoritatea dronelor şi rachetelor au fost doborâte înainte de a lovi teritoriul israelian.

Statele Unite nu au fost informate de Iran în prealabil despre atacul său asupra Israelului, iar Washingtonul nu a căutat un conflict cu Teheranul, a declarat Pentagonul, respingând astfel informațiile pe surse din presă. Citește și: Cronica unui atac anunțat și o situație fără precedent: Cum a devenit Biden primul președinte american care a apărat direct Israelul de furia Iranului


Israelul s-a confruntat cu presiuni din partea aliaţilor pentru a arăta reţinere şi a evita o escaladare a conflictului regional, în contextul în care se gândeşte cum să răspundă Iranului. Şeful Statului Major al armatei israeliene a declarat că ţara va reacţiona la atacul iranian.

Austin a avut luni convorbiri separate cu prinţul moştenitor şi prim-ministrul Bahrainului, Salman bin Hamad Al-Khalifa, precum şi cu ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, şi ministrul apărării din Qatar, Khalid bin Mohamed Al Attiyah. În aceste convorbiri, el a condamnat atacurile Iranului şi a spus că Washingtonul nu a căutat o escaladare a conflictului, conform Pentagonului.

Austin le-a spus omologilor săi că, "deşi Statele Unite nu urmăresc escaladarea, vom continua să apărăm Israelul şi personalul american", a precizat Pentagonul. În discuţia cu Gallant, potrivit Pentagonului, el şi-a exprimat sprijinul pentru apărarea Israelului şi "a reafirmat obiectivul strategic al stabilităţii regionale".

"Este decizia Israelului dacă Israelul ripostează sau nu împotriva Iranului", a declarat luni presei un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Tensiunile dintre Israel şi Iran au sporit îngrijorarea că violenţa care îşi are rădăcinile în războiul din Gaza se răspândeşte şi mai mult în regiune. De la începutul războiului din Gaza, pe 7 octombrie 2023, au izbucnit ciocniri între Israel şi grupurile aliniate Iranului în Liban, Siria, Yemen şi Irak.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.