Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Pentagonului face responsabilă Turcia pentru eliberarea a numeroși membri ai SI

statul islamic

Ministrul american al Apărării, Mark Esper, a calificat luni drept ''inacceptabilă'' ofensiva militară turcă în Siria, apreciind că aceasta a dus la ''eliberarea a numeroşi deţinuţi periculoşi'' ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI), relatează AFP potrivit Agerpres

Washingtonul va cere NATO să ia ''măsuri'' împotriva Turciei, vinovată de ''subminarea'' misiunii internaţionale împotriva Statului Islamic în Siria, a precizat Esper într-un comunicat.

''În pofida opoziţiei şi avertizărilor repetate ale Statelor Unite şi comunităţii internaţionale, preşedintele turc (Recep Tayyip) Erdogan a ordonat o invazie unilaterală a nordului Siriei care a provocat numeroase victime, refugiaţi, distrugeri, nesiguranţă şi care ameninţă tot mai mult forţele americane'', a denunţat şeful Pentagonului în comunicat.

"Această incursiune inacceptabilă a subminat, de asemenea, misiunea internaţională împotriva SI, care a avut succes în Siria, şi a dus la eliberarea multor deţinuţi periculoşi ai SI'', a adăugat el.

Considerând atitudinea Turciei drept ''iresponsabilă'', Esper a confirmat oficial că Pentagonul a început o retragere totală a trupelor din nord-estul Siriei, la cererea preşedintelui Donald Trump.

''Operaţiunea unilaterală a Turciei este inutilă şi negândită'', a adăugat el. "Preşedintele Erdogan este pe deplin responsabil pentru consecinţe, posibile crime de război şi o criză umanitară în creştere", a spus ministrul SUA, menţionând că relaţiile dintre cele două ţări au fost ''afectate''.

Ministrul american a indicat de asemenea că va participa săptămâna viitoare la Bruxelles la o reuniune ministerială a NATO unde intenţionează ''să ceară aliaţilor ''să ia măsuri diplomatice şi economice colective şi individuale'' ca răspuns la ofensiva turcă

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.