DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Șeful Raiffeisen Bank: 'Băncile nu au motive să se plângă de evoluţia din 2020'

Raiffeisen

Evoluţia cererii pentru credite a fost una bună în 2020, cu excepţia celor două luni de stare de urgenţă, iar băncile nu au motive să se plângă de evoluţia din 2020, mai ales în comparaţie cu alte sectoare din economie, consideră Steven van Gröningen, preşedinte & CEO al Raiffeisen Bank.

„Nu cred că noi, băncile, avem motive să ne plângem de evoluţia din 2020, mai ales în comparaţie cu alte sec­toa­re din economie“, a declarat Steven van Gröningen într-un inter­viu acordat Ziarului Financiar.

Creditarea a continuat să creas­că în 2020, însă ritmul me­diu a încetinit la 5,1% faţă de 7,6% în 2019, în condiţiile pan­de­miei de COVID-19.

Un moment delicat pentru siste­mul bancar în 2020 a fost cel în care agen­ţiile de rating de ţară ne-ar fi putut retro­gra­da, ceea ce nu s-a întâmplat în cele din ur­mă. Am trecut cu bine de acel moment şi asta ne-a ajutat.“

STUDIU Incidența Covid-19 scade mult mai repede în țările mai bogate / Probleme în țări ca România, Bulgaria și Ucraina

În contextul pandemiei de COVID-19, care a dus la deteriorarea mediului macro­economic şi a impus constituirea unor pro­vizioane mai mari pentru even­tuale dificultăţi viitoare ale cli­enţilor băncilor în rambur­sarea creditelor, profitul băn­cilor a scăzut în 2020.

Vorbind despre morato­riile pri­vind amânarea ratelor la credite pentru clienţii care au avut dificultăţi financiare din cauza efectelor crizei COVID-19, CEO-ul Raiffeisen susţine că s-a observat un compor­tament destul de bun al clienţilor băncii care revin la plata ratelor, în jur de două treimi dintre clienţi reluând plăţile, în timp ce mai puţin de o treime dintre clienţi au dificultăţi la revenirea la plată după expirarea moratoriilor, iar acestora banca le oferă soluţii de restructurare.

Pentru 2021, CEO-ul Raiffeisen se declară optimist cu privire la evoluţia economiei, a creditării şi a Raiffeisen Bank.

„Suntem într-o perioadă marcată de multe incertitudini, dar cererea pentru credite creşte. Să vedem câte dintre ele vor fi aprobate pentru că şi partea de risc se adaptează permanent la evoluţiile pieţei. Cert este că nu mă aştept la evoluţii bruşte şi în niciun caz la o scădere a creditării. Băncile vor continua să finanţeze economia, facem parte din soluţie în această perioadă şi este clar că există potenţial de creştere“, a spus şeful Raiffeisen.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.