Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei anunță motivul oficial al morții lui Alexei Navalnîi

Nexta
Alexei Navalnîi

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a murit din cauze naturale, a declarat joi șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei - SVR - Serghei Narîşkin, informează Rador Radio România.

"Nu cred că a fost vreun fel de plan special, dar, din păcate, oamenii au o particularitate: mai devreme sau mai târziu viața lor se termină, ei mor. Navalnîi a murit de moarte naturală, da", a spus el într-un interviu televizat preluat de agențiile de presă ruseşti.

Narîşkin a răspuns astfel după ce a fost întrebat dacă vreo forță din Occident a fost implicată în moartea dlui Navalnîi. Şeful SVR a spus că reacțiile vocale din Occident după moartea lui Alexei Navalnîi au fost "revoltatoare". "Desigur, este destul de revoltător când în Occident se practică dansuri satanice în jurul sicriului lui Navalnîi", a spus el. "Este imoral, josnic și lipsit de etică. Ce altceva este de spus? Era total previzibil".

Alexei Navalnîi, cel mai proeminent oponent al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, a murit luna trecută la vârsta de 47 de ani într-o colonie penitenciară arctică. Susținătorii săi susțin că a fost ucis. Oficialii de la Kremlin au negat orice implicare a statului în moartea sa.

Cine a fost el și prin ce a trecut

Alexei Anatolyevich Navalny a fost un lider al opoziției ruse, avocat, activist anticorupție și prizonier politic . El a organizat demonstrații antiguvernamentale și a candidat pentru o funcție pentru a susține reforme împotriva corupției în Rusia și împotriva președintelui Vladimir Putin și a guvernului său.  Navalny a fost fondatorul Fundației Anticorupție (FBK). A fost recunoscut de Amnesty International drept prizonier de conștiință și a primit Premiul Saharov pentru munca sa în domeniul drepturilor omului.

Prin canalele sale de socializare, Navalny și echipa sa au publicat materiale despre corupția din Rusia, au organizat demonstrații politice și și-au promovat campaniile. Într-un interviu radio din 2011, el a descris partidul de guvernământ al Rusiei, Rusia Unită , drept un „ partid al escrocilor și al hoților ”, care a devenit un nume popular. Navalny și FBK au publicat investigații care detaliază presupusa corupție a oficialilor ruși de rang înalt și a asociaților acestora.

Navalny a primit de două ori o pedeapsă cu suspendare pentru delapidare , în 2013 și 2014. Ambele dosare penale au fost considerate pe scară largă motivate politic și au avut ca scop să-l împiedice să candideze la viitoarele alegeri. El a candidat la alegerile pentru primarul de la Moscova din 2013 și s-a clasat pe locul al doilea cu 27% din voturi, dar a fost interzis să candideze la alegerile prezidențiale din 2018 .

În august 2020, Navalny a fost internat în stare gravă, după ce a fost otrăvit cu un agent nervos Novichok . A fost evacuat medical la Berlin și externat o lună mai târziu. Navalny l-a acuzat pe Putin că este responsabil pentru otrăvirea sa, iar o anchetă a implicat agenți de la Serviciul Federal de Securitate . În ianuarie 2021, Navalny s-a întors în Rusia și a fost imediat reținut sub acuzația de încălcare a condițiilor de eliberare condiționată în timp ce era internat în Germania. După arestarea sa, au avut loc proteste în masă în toată Rusia.

În februarie 2021, pedeapsa sa cu suspendare a fost înlocuită cu o pedeapsă cu închisoarea de peste 2+1 ⁄ 2 ani de detenție, iar organizațiile sale au fost ulterior desemnate drept extremiste și lichidate. În martie 2022, Navalny a fost condamnat la încă nouă ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de delapidare de fonduri și disprețul instanței într-un nou proces descris ca o falsă de către Amnesty International ;

Apelul său a fost respins și, în iunie, a fost transferat într-o închisoare de înaltă securitate. În august 2023, Navalny a fost condamnat la încă 19 ani de închisoare pentru acuzații de extremism.

În decembrie 2023, Navalny a dispărut din închisoare pentru aproape trei săptămâni. A reapărut într -o colonie de corecție a cercului polar din Yamalo-Nenets Autonomous Okrug .

La 16 februarie 2024, serviciul penitenciar rus a raportat că Navalny a murit la vârsta de 47 de ani.

Moartea sa a stârnit proteste, atât în ​​Rusia, cât și în diferite alte țări. Acuzații împotriva autorităților ruse în legătură cu moartea sa au fost făcute de multe guverne occidentale și organizații internaționale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.