Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful SIS: Întrebați-l pe Plahotniuc cum va face politică de la distanță

SIS
SIS Serviciul de Informatii si Securitate

Șeful Serviciului de Informaţii şi Securitate, Alexandru Musteața susține că fostul lider al PD Vladimir Plahotniuc este așteptat la Aeroport, după ce acesta a declarat că revine în politica moldovenească.

„Organele procuraturii și a poliției îl așteaptă la Aeroport imediat ce ajunge în țară pentru că este un mandat de arest în acest sens. Trebuie să-l întrebați cum planifică să facă politică de la distanță”, a spus șeful SIS în cadrul emisiunii Bună Seara, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

„Urmează să-l întrebați cum se întoarce. Asta este important. Organele procuraturii și a poliției îl așteaptă la Aeroport imediat ce ajunge în țară pentru că este un mandat de arest în acest sens. Trebuie să-l întrebați cum planifică să facă politică de la distanță. Sunt sigur că atunci când va veni în țară va fi reținut și diferit justiției”, a spus șeful SIS.

Fostul lider al PD, Vladimir Plahotniuc, anunță că revine în politica din Republica Moldova. Acesta a declarat într-un interviu pentru tribuna.md că este „un politician care știe bine să rezolve situațiile de criză și vine timpul meu acum”.

Fostul prim-ministru Ion Chicu a venit cu un comentariul după anunțul făcut de Vlad Plahotniuc, precum că revine în politică. „Maia Sandu stă pe gânduri. Să meargă iar la strâns ghindă sau să convoace CSS-ul ong-ist”, a scris Chicu.

Și ex-premierul Vlad Filat a venit cu o reacție după apariția publică a lui Vlad Plahotniuc. „A rămas ceea ce a fost dintotdeauna, un om fără demnitate, cu gândire și acțiuni banditești. Sper ca instituțiile statului, de la președinție, parlament, guvern, la procurori și judecători să nu se lase păcăliți de retorica unui infractor”, a menționat Filat.

„Văleu. A apărut și Plahotniuc peste nici patru ani de liniște. Te-ai gândi că a avut atâta timp liber să învețe ceva, dar așa și nu s-a învățat să vorbească la cameră. Tot cu interviuri scrise îi dă. Vă dați seama cât de mare le e agonia de au recurs la alianța Skype. Plaha cică iar revine în politică.

Dacă număr corect, va fi a patra lui revenire în politică. Și din rău în mai rău. Îl așteptăm acasă. Pe toți îi așteptăm, din toate colțurile lumii”, a scris deputatul PAS Dumitru Alaiba.

„Dacă vrea să revină în politică, noi îi zicem să revină în țară, că aici îl așteaptă procurorii cu mandat de arest, este așteptat demult, așa că ar avea ce face aici, în țară”, a declarat Olesea Stamate, președinta Comisiei Juridice a Parlamentului.

În iulie 2022, liderii republicani și democrați din comisiile pentru relații externe din ambele camere din Congresul SUA au semnat o scrisoare deschisă către președintele american, Joe Biden, în care îi cer să introducă sancțiuni personale împotriva omului de afaceri Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

SUA a impus sancțiuni împotriva lui Plahotniuc și Șor, anunță ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.

Oficialul a menționat că SUA au desemnat 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave Republicii Moldova și cetățenilor ei. Astfel, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a constatat că Vlad Plahotniuc a fost inclus în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act.

Totodată, OFAC a constatat că Ilan Șor, care este și el printre beneficiarii furtului miliardului, este complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse.

După ce Statele Unite a anunțat sancțiuni împotriva lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a susținut că „cetățenilor Republicii Moldova li s-au făcut dreptate și că sancțiunile impuse pe scară internațional pentru Plahotniuc și Șor vor deschide calea acestora spre instanța de judecată”.

Procuratura a anunțat anterior că Vladimir Plahotniuc este beneficiarul banilor obținuți în urma furtului miliardului, prin intermediul grupului Șor, iar în privința sa urmează a fi înaintate încă trei capete de acuzare și solicitată extrădarea pentru a fi tras la răspundere în Moldova. Acesta s-ar ascunde de justiție în Cipru, partea controlată de Turcia.

Acum un an, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a emis un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Vlad Plahotniuc, în lipsa acestuia, la solicitarea procurorului din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Calcularea termenului se va face începând cu momentul reținerii fostului lider al PD.

Furtul miliardului în 2014 s-a desfășurat în 4 etape, cu implicarea unui număr mare de șefi de instituții responsabile ale statului, ai Băncii Naționale, din cadrul ministerelor, până la nivel de Guvern și Legislativ, iar pregătirile au început încă în 2009.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.