Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful temutului Mossad merge în SUA și le oferă americanilor informații care ar putea arunca în aer Orientul

romanialibera.ro
Mossad Israel

David Barnea, directorul serviciului secret israelian Mossad, se va deplasa la Washington pentru discuţii în sensul influenţării poziţiei Administraţiei Joseph Biden în contextul posibilei reactivări a Acordului nuclear cu Iranul, afirmă un oficial israelian citat de site-ul Axios.com.

Israelul se opune relansării Acordului nuclear din 2015 şi a avertizat în mod repetat că va acţiona pentru a nu permite Iranului să fabrice arme nucleare. Serviciul israelian de informaţii Mossad colaborează strâns cu Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), informează Mediafax.

În ultimele săptămâni, Statele Unite şi Iranul s-au apropiat, în cadrul negocierilor internaţionale, de un acord pentru relansarea tratatului din 2018. Washingtonul şi Teheranul au transmis răspunsuri referitoare la propunerea Uniunii Europene de reactivare a Acordului nuclear, dar nu este clar dacă vor fi necesare negocieri suplimentare.

David Barnea a criticat joi poziţia Administraţiei Biden şi s-a declarat convins că Washingtonul va reveni în tratat. Vizita directorului Mossadului în Statele Unite se înscrie în campania de influenţare a poziţiei privind Acordul nuclear, a declarat duminică, sub protecţia anonimatului, un oficial guvernamental israelian. David Barnea se va întâlni cu membrii comisiilor de informaţii din Senat şi Camera Reprezentanţilor, cu directorul CIA şi cu oficiali din cadrul Administraţiei Biden.

Conform unor surse citate de cotidianul Haaretz, noua formă a Acordului nuclear cu Iranul va include patru etape de implementare, cu durata de 165 de zile, în sensul opririi activităţilor nucleare iraniene în schimbul anulării sancţiunilor reimpuse de Statele Unite după decizia din 2018 a preşedintelui Donald Trump de retragere din tratat.

Ministrul israelian al Apărării, Benjamin Gantz, a primit "sugestii pozitive" din partea Administraţiei Joseph Biden că Statele Unite dezvoltă o opţiune militară contra Iranului în paralel cu negocierile pentru relansarea Acordului nuclear. Benjamin Gantz s-a întâlnit vineri, la Washington, cu Jake Sullivan, consilierul pentru Siguranţă Naţională al preşedintelui Joseph Biden, cu care a discutat despre efectele posibilei reactivări a Acordului nuclear şi despre activităţile iraniene în Orientul Mijlociu. Benjamin Gantz a primit "sugestii pozitive" despre o posibilă opţiune militară a SUA împotriva Iranului, a afirmat un oficial guvernamental israelian, sub protecţia anonimatului, fără a oferi detalii. "Simţim că există o traiectorie de aprofundare şi intensificare a capabilităţilor împotriva Iranului (...)", a precizat oficialul israelian, subliniind că, indiferent dacă va fi decisă relansarea Acordului atomic, este foarte important să fie creată o ameninţare credibilă a SUA contra Iranului, pentru a împiedica Teheranul să continue agresiunile în regiune. Israelul îşi va menţine libertatea de a trece la acţiuni împotriva Iranului chiar dacă va fi reactivat Acordul nuclear, a avertizat oficialul citat.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a propus recent un plan de relansare a Acordului nuclear cu Iranul (Planul Comun Complet de Acţiune), inclusiv prin reintegrarea Statelor Unite în tratat, avertizând că, în caz contrar, există riscul unei "crize nucleare periculoase". La negocierile pentru relansarea Acordului nuclear din 2015 participă Iranul, Uniunea Europeană, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.