Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful transportatorilor de gaz din Europa: absența gazului rusesc va genera o criză profundă. Trebuie să reducem consumul

www.ceenergynews.com
torben brabo

Torben Brabo, președintele Gas Infrastructure Europe (GIE), organizația profesională reprezentativă a companiilor de profil din Uniunea Europeană susține că în absența gazelor din Rusia, Europa se va confrunta cu o criză profundă, iar oamenii ar fi nevoiți să reducă drastic căldura în casele lor.

"Importurile de gaze din Rusia acoperă 45% din consumul UE, iar gazul asigură 25% din consumul total de energie al Europei, așa că 10% din consumul de energie al continentului este dependent de ruși. Iar dependența nu e uniformă, unele țări și regiuni vor fi mult mai afectate decât altele în scenariul opririi livrărilor Gazprom. Principala mea concluzie este că calculele Comisiei Europene privind înlocuirea gazului rusesc nu sunt 100% corecte, fiind prea optimiste pe partea de LNG și biometan. În privința LNG, probabil că jumătate din ținta Comisiei ar putea fi atinsă ușor, dar mai mult ar fi dificil. În SUA, de exemplu, nu au suficientă capacitate de lichefiere pentru a livra cei 15 miliarde de metri cubi suplimentari despre care vorbesc. Iar în ceea ce privește Qatarul și alți producători din Orientul Mijlociu, capacitatea lor de producție este deja vândută în avans altor clienți, ceea ce înseamnă că noi ar trebui să o cumpărăm de la aceștia, ceea ce este mai greu. Fără gaz rusesc, suntem probabil în cea mai rea situație în care am fost vreodată", a declarat șeful GIE, într-un interviu pentru Euractiv.

Torben Brabo a adăugat că infrastructura de transport de gaze a Europei a fost concepută și construită în urmă cu 30-40 de ani tocmai pentru a transporta gaz rusesc de la est la vest, iar acum lucrurile vor trebui să funcționeze invers, ceea ce duce la blocaje.

"Acum, mai mult decât oricând, este momentul impunerii de măsuri de conservare a energiei. Planul în 10 puncte al Agenției Internaționale a Energiei de reducere a dependenței UE de gazul rusesc sugerează consumatorilor reducerea temporară a temperaturii din locuințe (pe timp de iarnă – n.r.). Diminuarea căldurii din clădiri cu 1 grad ar duce la scăderea consumului de gaze în Europa cu circa 10 miliarde metri cubi pe an. La mine acasă, am redus temperatura cu 12 grade. Familia mea a fost nemulțumită, dar asta este – toți trebuie să folosim energia într-un mod mai eficient", a declarat Torben Brabo.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.