Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, despre reducerea numărului de diplomați ruși: O decizie suverană. Ține de aderarea la Uniunea Europeană

ZdG
Janis Mazeiks

Șeful Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, a declarat că decizia autorităților moldovene de a denunța mai multe acorduri încheiate pe platforma CSI este una suverană cât și despre reducerea numărului diplomaților ruși și vizează Uniunea Europeană, doar din punctul de vedere al determinării sale pentru parcursul european.

Este o decizie suverană a Republicii Moldova. Probabil ar fi un unghi care ține de perspectiva aderării la Uniunea Europeană, pentru că până acum nu am avut situații când o țară candidat ar fi în același timp și parte a CSI. Deci este logic ca atunci când o țară vrea să se îndrepte spre UE, diferite acorduri cu CSI să fie denunțate, gradual. Nu vedem acest lucru ca pe o problemă imediată, dar dacă aceasta e una din prioritățile Republicii Moldova, noi le înțelegem. Desigur în cazul dat intervine contextul politic, și anume poziția Republicii Moldova în legătură cu agresiunea rusească din Ucraina, care desigur a avut un impact asupra calității de membru al CSI”, a declarat Jānis Mažeiks pentru Deschide.MD.

De asemenea, Excelența sa susține că decizia autorităților din R. Moldova privind reducerea numărului de diplomați ai Ambasadei Federației Ruse este, la fel, suverană, și că acest principiu de paritate diplomatică pornește din prevederile Convenției de la Viena.

Este o chestiune ce ține de relațiile diplomatice bilaterale între R. Moldova și Federația Rusă. Iar un punct de pornire în orice relație diplomatică a unor țări este Convenția de la Viena, care de regulă are principiul parității. Și este o decizie suverană a oricărei țări, care atunci când observă orice deviere de la acest principiu are dreptul să acționeze în acest sens. Uniunea Europeană nu are vreun rol în acest caz particular”, a mai menționat Jānis Mažeiks.

În acest context, șeful diplomației de la Bruxelles mai spune că din experiența diplomatică a țărilor în cazul reducerilor numărului de diplomați se folosește așa numitul „instrumentariu diplomatic”, ceea ce înseamnă că decizia unei țări de a reduce numărul de personal din ambasade atrage după sine o reacție reciprocă a țării vizate, ca să reducă la rândul său numărul de diplomați.

Referitor la Acordurile denunțate de către SIS cu FSB-ul rusesc, despre care presa a scris că permitea serviciilor secrete rusești să trimită agenți ruși în regiunea transnistreană, Jānis Mažeiks a subliniat că acest lucru la fel ține doar de competența autorităților de la Chișinău și că pentru autoritățile de la Bruxelles – regiunea transnistreană este parte componentă a Republicii Moldova, pe care o sprijină prin diverse proiecte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.