Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful unui Consiliu Judeţean prevesteşte apocalipsa serviciilor sociale! Peste 1000 de copii vor fi afectați

Romania TV
bone bona copii
Preşedintele unui Consiliu Judeţean prevesteşte apocalipsa serviciilor sociale. Este vorba despre Costel Fotea, şeful judeţului Galaţi, care anunţă că peste câteva săptăm'ni nu vor mai fi bani pentru copiii instituţionalizaţi şi persoanele cu handicap. De asemenea, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi ar putea răm'ne fără banii de salarii şi utilităţi.

Scandal TOTAL între INSP și o federație din Sănătate privind decesul unei asistente medicale din Botoșani - 'Avem obligaţia să îi facem dreptate colegei'

Problemele au apărut la începutul anului atunci când Guvernul a redus foarte mult banii alocaţi judeţelor. Potrivit autorităţilor judeţene, la capitolul sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, judeţul Galaţi a pierdut aproximativ 23 de milioane de euro. De asemenea, au fost bani mai puţini şi în ceea ce priveşte sumele defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate. Astfel, pentru anul 2020, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi a estimat că va cheltui 19 milioane de euro şi a primit doar 2,8 milioane de euro de la bugetul de stat.
Ca să nu se blocheze activitatea instituţiei, în luna februarie consilierii judeţeni gălăţeni au aprobat o rectificare bugetară consistentă.
„Dacă era după Guvern, de pe 20 februarie nimeni nu mai primea nimic. Noi atunci am dat peste 7 milioane lei ca să nu se blocheze activitatea instituţiei. Problema este că banii ajung până iunie. Prin diverse canale noi am informat autorităţile centrale, îmi este frică că nu suntem ascultaţi”, i-a explicat corespondentului MEDIAFAX, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.
Şeful consiliului gălăţean mai spune că instituţia pe care o conduce nu are cum să facă o nouă rectificare bugetară şi că, în cur'nd, peste o mie de copii instituţionalizaţi vor răm'ne fără bani.
„Am făcut un efort să asigurăm funcţionarea instituţiei p'nă în luna iunie. Asta deşi nu era treaba noastră. Noi am alocat spitalelor peste 5 milioane de euro în timpul epidemiei, avem proiecte cu fonduri europene la care trebuie să asigurăm cofinanţarea şi ne-am trezit cu problema asta. În judeţul Galaţi, rămânem fără bani pentru asistaţi, sunt peste 1.100 de copii asistaţi, sunt persoane cu handicap, avem asistenţi, avem salariaţi”, a precizat Costel Fotea.
Conform legii, bugetul DGASPC este asigurat în proporţie de 90% de autorităţile centrale, iar diferenţa de 10% reprezintă obligaţia Consiliului Judeţean. Pentru a asigura funcţionarea p'nă la finalul anului a instituţiei care asigură servicii sociale în judeţul Galaţi mai este nevoie de aproximativ 8 milioane de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.