Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Egalitatea de gen trece într-o nouă fază: Franța anunță că femeile 'au dreptul să poarte vălul islamic' pentru a juca fotbal

www.paginadepolitica.ro
văl islamic

Femeile "au dreptul să poarte vălul islamic" pentru a juca fotbal pe terenurile din Franţa, a declarat joi ministrul delegat pentru egalitatea de gen, Elisabeth Moreno, întrebat despre "Les Hijabeuses", un colectiv care militează pentru acest drept, transmite AFP, informează Agerpres.

"Legea spune ca aceste fete pot să poarte vălul şi să joace fotbal. Astăzi, pe terenurile de fotbal nu este interzisă purtarea vălului. Vreau ca legea să fie respectată", a afirmat Moreno la canalul de ştiri LCI, în timp ce Federaţia Franceza de Fotbal (FFF) interzice purtarea simbolurilor religioase în timpul competiţiilor.

"Dacă vor să joace fotbal în timp ce poartă vălul, de ce este imposibil? (...) Foarte adesea, fetele nu pot ieşi din casă pentru a face nişte lucruri, celebrul arest la domiciliu", a spus ea, susţinând "posibilitatea ca fetele să facă sport".

"Les Hijabeuses" a sesizat Consiliul de Stat (cea mai înalta instanţă administrativă din Franţa) în noiembrie 2021 pentru a obţine abrogarea articolului 1 din regulamentul Federaţiei Franceze de Fotbal (FFF), care interzice "orice purtare a unui semn sau ţinută care manifesta pe faţă o apartenenţă politică, filosofică, religioasă sau sindicală".

Senatorii au adoptat pe 19 ianuarie, împotriva avizului guvernului, un amendamentpropus de grupul de opoziţie Les Republicains (dreapta) care interzice "purtarea de simboluri religioase vizibile" în timpul "evenimentelor sportive şi competiţiilor sportive organizate de federaţiile sportive". Amendamentul a fost însă abrogat de Adunarea Naţionala, unde La Republique en Marche (partidul lui Emmanuel Macron) este majoritar.

În general, Moreno a estimat joi că "în spaţiul public, femeile se pot îmbrăca aşa cum doresc" şi că "sunt femei care spun 'port vălul fiindcă eu am ales asta'".

"Eu lupt să le protejez pe cele care sunt forţate să poarte vălul", a spus ea.

"Dacă trebuie sancţionaţi părinţii, de ce nu? Însă doar cele care sunt forţate s-o facă", a spus ea, întrebată despre posibilitatea de a impune amenzi disuasive pentru părinţii fetelor sub cincisprezece ani care poartă vălul în spaţiul public.

"Femeile trebuie să poată alege să se îmbrace aşa cum doresc", a mai spus doamna Moreno.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.