Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Pedeapsă cruntă: Ghidul suprem al Frăției Musulmane și șapte lideri au fost condamnați la moarte în Egipt

aac-news.com
fratia musulmana

Un tribunal special din Cairo a condamnat luni opt lideri ai Frăţiei Musulmane, printre care ghidul suprem al confreriei acum interzise în Egipt, la pedeapsa cu moartea pentru violenţele din 2013 în urma destituirii islamistului Mohamed Morsi de către actualul preşedinte Abdel Fattah al-Sissi, informează France Presse, relatează Agerpres.

Curtea Supremă de Urgenţă a Securităţii Statului a pronunţat pedeapsa capitală pentru ghidul Mohammed Badie, acum în vârstă de 80 de ani, precum şi pentru alte câteva figuri ale mişcării lui Morsi, preşedintele de scurtă durată ales democratic, între timp decedat, printre care Mahmud Ezzat, Mohammed El-Beltagy şi Safwat Hegazy. Toţi aceşti bărbaţi au fost deja condamnaţi, inclusiv la moarte, în alte procese în ultimii ani.

Instanţa a condamnat luni alţi 37 de inculpaţi din aşa-numitul caz "violenţele de pe drumul Al-Nasr" la închisoare pe viaţă şi alţi 13 la pedepse de 10 până la 15 ani de închisoare, a precizat cotidianul de stat Al-Ahram.

Situația din Egipt

În 2022, Egiptul a fost a patra ţară din lume care a efectuat cel mai mare număr de execuţii, potrivit Amnesty International. În acelaşi an, judecătorii egipteni au pronunţat 538 de condamnări la moarte, cea mai mare cifră cunoscută din lume.

După ce a ajuns la putere, Al-Sissi a condus o represiune feroce împotriva opoziţiei, concentrându-se în special asupra Frăţiei Musulmane, ai cărei mii de susţinători au fost închişi, aminteşte AFP.

Despre Frăția Musulmană

Înfiinţată în 1928 în Egipt, Frăţia, acum interzisă în ţară dar care s-a răspândit departe dincolo de graniţele sale, a fost multă vreme principala mişcare de opoziţie din Egipt, în ciuda represiunii, până la câştigarea primelor alegeri libere în urma Primăverii Arabe din 2011.

La 13 august 2013, la o lună după demiterea lui Morsi, sute de susţinători ai săi au fost ucişi în dispersarea sit-in-urilor lor la Cairo, poliţia acuzându-i că erau înarmaţi.

De atunci, mii de membri ai Frăţiei Musulmane au fost condamnaţi la pedepse de la câţiva ani de închisoare până la moarte, alţii au plecat în exil şi mai mulţi dintre liderii lor, dintre care Morsi, au murit în detenţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.