Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Egiptul a adoptat o LEGE mult așteptată de comunitatea creștină, însă a atras CRITICI

egipt

Parlamentul egiptean a adoptat marţi o lege care reglementează construcţia de biserici, textul fiind departe însă de a întruni unanimitate în cadrul comunităţii creştine copte, care se plânge de mulţi ani de discriminări, relatează AFP, conform agerpres.ro

În Egipt, construcţia de biserici a fost întotdeauna un calvar pentru minoritatea coptă ortodoxă, care denunţă proceduri legale 'insurmontabile'.

Se discută EXCLUDEREA lui Ponta din barou


Creştinii copţi se plâng de asemenea de ostilitatea anumitor musulmani conservatori, care se opun deseori prezenţei unor lăcaşuri de cult creştine în satul lor, în special în regiunile rurale din sudul şi centrul ţării. 

"Parlamentul a adoptat cu o majoritate de două treimi proiectul de lege prezentat de guvern pentru construcţia şi restaurarea de biserici", a indicat Parlamentul pe site-ul său.

Putin, întâlniri EXTREM de IMPORTANTE în marja summitului G20


"Aşa cum musulmanii au dreptul să îşi construiască moscheile, şi creştinii au de acum dreptul să îşi construiască bisericile", a afirmat pentru AFP deputatul Omar Hamrouch, secretar al comisiei parlamentare însărcinate cu chestiunile religioase. 

Conform statisticilor oficiale, Egiptul are 2.869 de biserici, la o comunitate de creştini copţi care reprezintă aproape 10% din cei circa 90 de milioane de locuitori. 

În regiunile rurale şi sărace, creştinii care nu au biserică sunt deseori nevoiţi se se roage în locuinţele lor şi sunt uneori atacaţi de vecini musulmani. 

Noua lege stipulează că guvernatorul provinciei trebuie să răspundă în interval de patru luni la orice cerere de construire de biserici înaintată de comunitatea creştină, au precizat pentru AFP trei deputaţi. 

În caz de refuz, guvernatorul trebuie să îşi motiveze decizia, iar comunitatea poate face apel la această decizie în faţa instanţelor administrative. 

Legea precizează că "suprafaţa bisericii (...) trebuie că corespundă numărului şi nevoilor cetăţenilor comunităţii creştine şi trebuie să ia în considerare creşterea populaţiei", a precizat Hamrouch. 

Însă acest articol este controversat, deoarece este 'prea vag şi imprecis', a spus Mona Gaballah, afiliată a partidului Egiptenii Liberi, fondat de extrem de bogatul om de afaceri creştin copt Naguib Sawiris. "Ce suprafaţă va fi acordată? Cine decide suprafaţa?", şi-a exprimat ea criticile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.