Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ei sunt cei mai ”deștepți bogați” din cel mai sărac județ al țării: Cum fac liderii PSD afaceri

Firmele de casă ale PSD Vaslui, care de-a lungul anilor s-au abonat la contractele pe bani publici, sunt vizate de o anchetă a procurorilor anticorupţie.

Anchetatorii au ridicat marţi zeci de saci cu documente de la societăţile Transmir, Conbetas, Star Construct, Urban Proiect şi Construcţii Consult, toate administrate sau controlate de afacerişti apropiaţi PSD.

Citește și: Planul la care se lucrează: Carmen Iohannis ar putea deveni ”Păpușa Carmen”

Cercetările procurorilor anticorupţie vizează toate investiţiile cu fonduri europene făcute în judeţul Vaslui în perioada 2011 - 2015, a căror lucrări au fost efectuate de cele cinci societăţi. În topul societăţilor, care au prosperat graţie afacerilor cu statul, se află SC Transmir SRL, deţinută de unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri vasluieni, Emil Savin.

Citește și: Eleva violată din Vaslui, prima reacție după pozele nud cu ea

Şi-a câştigat titulatura de rege al asfaltului, după ce, de-a lungul anilor, firma sa a câştigat majoritatea licitaţiilor pentru drumurile judeţului.Dacă în perioada comunistă a fost şoferul preşedintelui de CAP, de la Murgeni, după Revoluţie, Emil Savin, zis Farmazon şi-a descoperit spritul de mic întreprinzător, iar relaţiile aveau să îl propulseze, în câţiva ani, în rândul afaceriştilor de frunte ai judeţului.

Citește și: Detalii ULUITOARE de la judecători: Cum făcea Alina Bica rost de bani când era șefă la DIICOT

Societatea lui Emil Savin, a reuşit performanţa de a-şi tripla cifra de afaceri în plină criză economică, 2010 fiind anul de glorie, cu o cifra de afaceri 63.344.708 lei şi un profit 9.388.479 lei. Transmir este firma care a câştigat aproape toate licitaţiile Consiliului Judeţean Vaslui privind proiectarea, asfaltarea repararea drumurilor din judeţ, Emil Savin este cunoscut ca fiind un apropiat al liderului PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui.

Citește și: DEZVĂLUIRI Soția unui senator spune că acesta avea amantă cu 3 zile înainte de nuntă

În ultimii ani Transmir a câştigat nu mai puţin de 45 de licitaţii organizate de Consiliul Judeţean! Groapa Ecologică de la Roşieşti, pentru care Uniunea Europeană a investit 35 de milioane de euro, reabilitări de drumuri judeţene şi canalizări, sunt lucrări pentru care în conturile societăţii au intrate zeci de milioane de euro intrând în conturile societăţii.

Potrivit raportări financiare, Transmir şi-a triplat în ultimii ani cifra de afaceri şi a înregistrat profit record în perioadă de criză. În 2010, în plină criză economică, regele asfaltator de Vaslui în înregistrat un profit de 9.388.479 lei. Pe lângă afacerile din domeniul construcţiilor civile, familia Savin mai deţine şi o pensiune în apropiere de Bârlad, ce este administrată de una dintre fiicele sale, o fermă piscicolă la Cârja, precum şi un fond de vânătoare.

Citește și: Verdict șocant al unui sociolog: Klaus Iohannis are probleme psihice

Numele lui Emil Savin a fost implicat de-a lungul anilor în mai multe scandaluri. În vara anului trecut, afaceristul a fost suspectat că ar fi călcat intenţionar cu autoturismul un cioban, însă la finalul anchetei doar ginerele său a fost pus sub acuzarea de omor, fiind judecat şi în prezent, în stare de libertate. Numele afaceristului Emil Savin a apărut şi în dosarul în care a fost judecat pentru fapte de corupţie fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vaslui, Remus Mitrea.

Citește și: DEZVĂLUIRI incredibile despre Gabriel Oprea: A fost realizatorul programului Băsescu- Maior

În timp ce acesta din urmă a fost condamnat defintiv la opt ani de închisoare pentru fapte de corupţie, Savin a fost achitat, judecătorii considerând că faptele sale nu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de dare de mită. Savin a fost interceptat în timp ce discuta cu Remus Mitrea, lăudându-l pentru că îi ascultă directivele şi amintindu-i că a pus “băieţi deştepţi în funcţie, nu proşti”.

Citește și: Unde a dispărut Ruxandra Dragomir? Prietena Elenei Udrea dă cărțile pe față

Eduard Popica, directorul de cabinet al Prefectului judeţului Vaslui este logonicul fiicei lui Emil Savin, iar marţi a fost şi el vizat de percheziţiile DNA. Procurorii au ridicat din biroul acestuia de la Prefectură toate documentele. Popica este cunoscut ca fiind o beizadea locală, care a ajuns în funcţia publică fără a avea o expertiză solidă. pesedist activ în rândul Organizaţiei de Tinere, experienţa profesională a lui Eduard Popica este legata absolut întâmplător, Consiliul Judeţean Vaslui, unde a fost angajat, ca şi jurist pentru câteva luni.

Mama contabil şef la CJ, fiul contructor de lucrări pentru CJ Un alt afacerist vizat de ancheta procurorilor anticorupţie este Ciprian Safir, administrator respectiv asociat la firmele Conbetas şi Star Construct, societăţi care au obţinut de-a lungul anilor, direct sau prin subcontractare lucrări finanţate de Consiliul Judeţean Vaslui. Mama afaceristului, Ecaterina Safir, şef serviciu contabilitate în cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui a fost acuzată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) de infracţiunea de conflict de interese. Ea a fost acuzată că a semnat două contracte de lucrări în valoare totală de 854.650,24 lei încheiate între CJ Vaslui şi SC Conbetas SRL Vaslui, societate în cadrul căreia fiul acesteia deţine funcţia de administrator şi calitatea de asociat. Între timp, Ecaterina Safir s-a pensionat i-ar procesul cu ANI este suspendat până la soluţionarea plângerii penale forumalte împotriva sa.

Numele lui Safir mai apare implicat într-un scandal cu fonduri europene, fiind trimis în judecată de procurorii DNA în cazul unui proiect ce viza modernizarea şi reabilitarea unui drum judeţean în comuna Mironeasa ,Iaşi. Apropiaţii fostului primar de Bârlad, în corzile DNA În zona Bârladului, firmele care au deţinut supremaţia la contractele cu statul sunt cele ce au fost controlat direct sau prin apropiaţi de fostul primar al municipiului Constantin Constantinescu, Procurorii DNA au descins marţi la societatea Urban Proiect, deţinută de omul de afaceri Virel Dumitraş cunoscut ca om de casă al ex primarului Constantinescu. SC Urban Proiect SA a executat toate lucrările de anvergură din Bârlad. Plecând de la reconsolidarea şi modernizarea Judecătoriei Bârlad, continuând cu reabilitarea centrului cultural istoric al oraşului (teatrul şi muzeul) şi finalizând cu Centrul SPA şi cinematograful.

Cea de-a doua descindere a vizat chiar firma deţinută de Constantin Constantinescu până a ajunge primar, Construcţii Consult, administrată ulterior de partenera sa Cristina Andrei, care de-a lungul anilor a derulat mai multe lucrări împreună cu societatea Transmir. Afacerile dubioase cu firmele de casă i-au adus primarului de Bârlad o condamnare de un an cu suspendare pentru conflict de interese, Constantin Constantinescu, demisionând din funcţie în primăvara acestui an.

Marţi, la primele ore ale dimineţii, mascaţii au luat cu asalt Palatul Administrativ din Vaslui. Percheziţiile au început cu biroul preşedintelui Consiliului Judeţean Vaslui. Simultan, ofiţerii anticorupţie au descins la primăriile din Ştefan cel Mare, Şuletea, Murgeni, Centrul de Afaceri Vaslui, sediul societăţii Aquavas, precum şi la mai multe societăţi comerciale.

Oficial, DNA a anunţat că efectuează cercetări în două cauze penale ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, asimilate celor de corupţie şi a unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise în perioada 2011-2015. La finalul percheziţiilor, Dumitru Buzatu a fost precaut în declaraţii: ”Presupun că există nişte suspiciuni, pentru că altfel nu ar veni nimeni să facă percheziţii şi să ridice documente. Am emoţii, e firesc. Nu cred că cineva care face obiectul unei asemenea cercetări, este lipsit de emoţii. În ceea ce priveşte documentele, aştept şi eu să văd despre ce este vorba, ce conţine acel dosar, dacă este pe numele meu”. Dumitru Buzatu, conduce judeţul Vaslui, din diverse funcţii publice, de mai bine de 20 ani, scrie adevarul.ro

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.