Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

El e românul, fost subaltern al lui Traian Băsescu, de care Recep Tayyip Erdogan se teme

Erdogan

Referendumul din Turcia de pe 16 aprilie privind extinderea prerogativelor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan s-a desfăşurat în condiţii inechitabile, a indicat luni misiunea comună de observatori din partea OSCE şi a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), într-un comunicat, transmite AFP.

'Referendumul s-a desfăşurat pe un teren inegal, iar cele două tabere nu au beneficiat de aceleaşi oportunităţi', a declarat deputatul român Cezar Florin Preda, şeful delegaţiei APCE, scrie agerpres.ro.

Citește și: Un milionar elvetian l-a tăiat pe un bărbat pentru că l-ar fi insultat de…barbatia sa

'Modificări târzii ale procedurilor de numărare (a voturilor) au eliminat o garanţie importantă' împotriva fraudelor, a adăugat Preda, făcând aluzie la decizia autorităţilor de a accepta buletine neştampilate cu sigiliul oficial.

Cele două principale partide de opoziţie, CHP (social-democrat) şi HDP (prokurd), au denunţat decizia Înaltului Consiliu Electoral (YSK) de a valida aceste buletine, anunţându-şi intenţia de a depune contestaţii.

Citește și: Fata de 9 ani care și-a schimbat sexul în 2012, pe coperta „National Geographic” / FOTO

'În ziua referendumului nu au existat probleme majore, cu excepţia unor regiuni, însă nu putem decât să regretăm absenţa observatorilor din partea societăţii civile', a mai spus Cezar Preda.

'Nu vorbim despre fraude. Nu avem nicio informaţie despre acest subiect', a subliniat Preda, citat de AFP, precizând că aceasta 'nu ţine de competenţa noastră'.

Citește și: STUDIU Creierul ajunge la maturitate chiar când ne luăm buletinul

El a notat totuşi că, 'la modul global, referendumul nu a fost la înălţimea criteriilor Consiliului Europei', iar 'cadrul legal a fost inadecvat pentru desfăşurarea unui proces cu adevărat democratic'.

Reprezentantul APCE a mai arătat că referendumul a fost organizat în condiţiile stării de urgenţă, în vigoare după puciul eşuat din iulie 2016. 'O stare de urgenţă nu ar trebui să fie folosită niciodată pentru a submina statul de drept', a punctat Cezar Preda.

Citește și: Te doare capul – Cu mascatii peste Balena Albastra

Deşi aspectele tehnice ale procesului de vot au fost bine gestionate, votanţilor nu li s-au pus la dispoziţie informaţii imparţiale despre elemente cheie ale reformei, iar limitările libertăţilor fundamentale au avut un efect negativ, afirmă comunicatul.

La rândul său, Tana De Zulueta, membră a delegaţiei OSCE, a declarat că, în Turcia, campania a fost 'pătată de înalţi responsabili care i-au asimiliat pe susţinătorii opţiunii ''nu'' cu simpatizanţi ai teroriştilor, iar în numeroase cazuri, aceşti susţinători s-au confruntat cu intervenţii ale poliţiei şi incidente violente la evenimentele lor'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.