Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Electrocentrale Craiova are stocurile de cărbune necesare pentru iarnă; preţul gigacaloriei creşte sub 1%

evz.ro
calorifer

Electrocentrale Craiova, societatea care produce şi distribuie energia termică în sistem centralizat în municipiul Craiova, are stocurile necesare pentru perioada de iarnă şi începând de miercuri va creşte preţul gigacaloriei sub 1%, de la 334 la 337 lei/gigacalorie.

Directorul Electrocentrale Craiova SA, Dan Vasile, a declarat, marţi, pentru AGERPRES că stocurile de cărbune pe care le are societatea în acest moment pentru sezonul rece 2023-2024 sunt mai bune decât cele de anul trecut şi cele două grupuri energetice au trecut în această vară printr-un program de revizie şi mentenanţă.

"Stocurilor de cărbune necesare pentru asigurarea funcţionării în perioada de iarnă sunt la un nivel satisfăcător, în sensul că stăm mai bine decât anul trecut, când de altfel nu s-a simţit deloc lipsa cărbunelui în furnizarea agentului termic. Dar pentru această iarnă suntem mai pregătiţi decât anul trecut. Cu privire la grupurile energetice pe care le avem, ambele au trecut în această vară printr-un program de revizie şi mentenanţă, au fost lucrări planificate la ambele grupuri, iar starea lor tehnică este bună şi consider că nu vom avea probleme în această iarnă în asigurarea energiei termice pentru consumatorii din municipiul Craiova - casnici, non-casnici şi industriali", a precizat directorul Electrocentrale Craiova.

Potrivit sursei citate, Electrocentrale Craiova SA are şi contract pentru gaze naturale, fiind racordată direct în magistrala Transgaz, ceea ce exclude apariţia unor probleme de natură tehnică sau de natura aprovizionării cu combustibil pentru asigurarea producerii şi furnizării de energie termică în municipiu.

Dan Vasile a mai afirmat că preţul energiei termice pe care societatea o vinde către Termo Urban, distribuitorul de energie termică în municipiul Craiova, va fi de 337 lei/gigacalorie, începând cu 1 noiembrie.

"Termo Urban, care este distribuitorul de energie termică în Craiova, este cu facturile la zi. De la 1 noiembrie, adică de mâine, a fost stabilit şi preţul reglementat la energie termică pentru perioada noiembrie-decembrie 2023 şi anul 2024. Este o creştere de sub 1% faţă de preţul din vară, adică de la 334 lei/gigacalorie, cât a fost în această vară, la 337 lei/gigacalorie. Din câte ştiu eu, Termo Urban nu va creşte preţul gigacaloriei către populaţie (n.red.: faţă de preţul din iarna 2022-2023)", a mai spus Dan Vasile.

De menţionat că în luna decembrie 2022 facturile la întreţinere în Craiova au ajuns şi la 2.000 lei după o majorare a preţului gigacaloriei votată în CL, deşi, potrivit municipalităţii, pentru un apartament de 70 mp costurile ar fi trebuit să fie de 500-600 lei, dacă Ministerul Energiei ar fi alocat subvenţii de căldură pentru Craiova. La solicitarea Primăriei, Guvernul a alocat în martie aproximativ 47.500.000 lei, sumă care a fost adăugată subvenţiei acordate de la bugetul local în luna ianuarie. Astfel, preţul gigacaloriei pentru populaţie a scăzut de la 493,64 la 276,8 lei.

Sistemul centralizat de alimentare cu energie termică al municipiului Craiova constă în sursele de producere şi reţeaua de transport primară care aparţin Electrocentrale Craiova SA (CET II), centralele termice de bloc şi reţeaua secundară care aparţine Termo Urban - societatea Consiliului Local Craiova, precum şi cele 100 de puncte termice ale Termo Urban, alimentate tot de CET II.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.