Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elemente de muniţie din cele două războaie mondiale au fost distruse de pirotehniştii ISU Harghita

monitorulbt.ro
pompieri pirotehnisti

Mai multe elemente de muniţie rămase neexplodate, provenite din cele două conflagraţii mondiale, identificate în ultimele patru luni în Harghita, au fost distruse, joi, de specialiştii pirotehnişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), într-un poligon amenajat pe raza localităţii Cârţa.

Potrivit Biroului de Presă al ISU Harghita, este vorba de 32 de elemente de muniţie, care au fost distruse în cadrul acţiunii, prin explozie controlată.

"În perioada menţionată (ultimele patru luni - n. red.), pompierii militari pirotehnişti au desfăşurat pe raza întregului judeţ, şase operaţiuni de asanare de muniţie rămasă neexplodată din timpul celor două războaie mondiale, ridicând şi depozitând în condiţii de siguranţă: 22 proiectile explozive, două bombe aruncător, o lovitură cu grenadă antitanc PG2, un proiectil perforant-trasor, un stabilizator bombă aruncător şi cinci cartuşe. Operaţiunea de distrugere a celor 32 de elemente de muniţie a fost finalizată cu succes", a arătat sursa citată.

Totodată, se mai precizează că aceasta fost prima misiune în care s-a folosit un nou costum pirotehnic, achiziţionat în cursul acestei luni, cu sprijinul Consiliului Judeţean Harghita, conform Agerpres.

Specialiştii le reamintesc celor care descoperă elemente de muniţie că este interzis să le atingă, să le lovească sau să le mişte din locul în care le-au găsit, să le introducă în foc, să demonteze părţi componente sau să le folosească în vreun fel.

Cetăţenii care au descoperit sau au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate trebuie să sune de urgenţă la numărul 112.

În Harghita, se descoperă în mod frecvent elemente de muniţie, cele mai multe atunci când se efectuează lucrări agricole sau de de construcţii, dar în ultima vreme s-au înmulţit cazurile în care acestea sunt descoperite de detectorişti autorizaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.