Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elena Udrea: ”Nu cred până nu văd”

udrea 1

Mai mult, pe blogul personal, liderul PMP consideră că Victor Ponta continuă lanțul minciunilor din campania electorală din 2012.

”În principiu, reducerea contribuţiilor pentru asigurările sociale pentru angajatori reprezintă o măsură de stimulare a mediului de afaceri privat. Ar fi un balon de oxigen pentru firme, mai ales pentru IMM-uri şi ar putea, într-o oarecare măsură, să combată munca la negru.

Din păcate însă, Guvernul Ponta ne-a obişnuit deja cu trei constante:

Ce dă cu o mână, ia cu două. Iar asta am văzut-o din plăcerea continuă pe care o găseşte Executivul în a inventa noi taxe şi impozite, distrugând, practic, economia privată. Taxa pe stâlp şi creşterea accizei la motorină şi benzină au băgat mediul de afaceri în corzi şi nici măcar aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a acoperi reducerea contribuţiilor. Deci, dacă Guvernul Ponta va reduce într-un final CAS cu 5 puncte procentuale, trebuie să ne aşteptăm la o nouă avalanşă de taxe şi impozite. Guvernul Ponta promite multe, dar face puţine. Reducerea TVA, creşterea salariilor profesorilor sau a medicilor, alocări mai mari pentru Educaţie şi Sănătate, 1 milion de noi locuri de muncă, sute de kilometri de autostradă – toate sunt promisiuni de care Victor Ponta nu s-a achitat. Deci, reducerea CAS este deocamdată o măsură ipotetică pe principiul PSD: „ce bine-ar fi să fie bine”. Fuga de răspundere. Din nou, Premierul face acelaşi joc al mutării responsabilităţii deciziei în Parlament, pentru că nu e în stare să-şi asume o decizie care aparţine, în mod normal Executivului. Exact pe modelul Roşia Montană. Dacă Parlamentul va vota această scădere a CAS, Victor Ponta va putea pretinde că este o decizie a majorităţii parlamentare pe care nu o poate eluda. Dacă, din contră, Parlamentul nu va vota, Premierul va spune că Legislativul nu a girat această măsură pe care el a propus-o. Reamintesc tuturor că nu avea nevoie de Parlament pentru această decizie, putând să acţioneze aşa cum a făcut-o şi cu acciza pe benzină şi motorină pe care a crescut-o prin ordonanţă de urgenţă.

Faptul că FMI nu a dat girul său acestei măsuri dovedeşte lipsa de credibilitate a Executivului în ochii partenerilor internaţionali. Toată lumea s-a prins că Premierul nu poate fi un om care să fie crezut pe cuvânt şi că nu e în stare să-şi asume o decizie fermă. Mutarea responsabilităţii către Parlament este un argument puternic în acest sens şi care dovedeşte încă o dată laşitatea Premierului şi convinge partenerii noştri că nu se pot baza pe Guvern.

Pentru că a venit vorba de deficit, fac observaţia că încasările bugetare sunt mai mici decât prognoza. Pe primele 4 luni, conform Ministerului Finanţelor Publice, avem venituri în creştere cu 4,4%, deşi Executivul estimase 5,4%. Se remarcă scăderea dramatică a încasărilor din fonduri europene, semn că s-au cam terminat proiectele semnate în timpul guvernării Boc şi în mandatul meu de ministru al Dezvoltării şi s-a ajuns la proiectele inexistente contractate de USL.

Deficitul este încă la un nivel mic din cauza faptului că au scăzut cheltuielile bugetare. Acest lucru s-a întâmplat însă nu într-un mod pozitiv, ci prin reducerea masivă a investiţiilor. În perioada ianuarie – aprilie 2014, acestea sunt cu 42,4% mai mici decât în acelaşi interval din 2013. Practic, au tăiat toţi banii de proiecte de infrastructură, aceştia urmând probabil să fie utilizaţi în campania electorală din toamnă.

În concluzie, nu cred în capacitatea lui Victor Ponta de a crea cadrul fiscal necesar reducerii CAS pentru că avem o execuţie bugetară absolut dezastruoasă. În condiţiile în care face, totuşi, acest lucru fără acordul FMI, s-ar putea să ne trezim cu o pierdere masivă de credibilitate internaţională. Şi tare mi-e teamă că, după prezidenţiale, am putea să ne trezim cu un nou val de taxe şi impozite marca Victor Ponta & PSD.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.