Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elevi ai cursului LCCR din Italia sărbătoresc Unirea Pricipatelor participând la activitatea online ”Cu gândul la Mica Unire”

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam școală elevi
În fiecare an, la 24 ianuarie, românii de pretutindeni sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859 – numită şi „ Mica Unire”, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică a celor două principate româneşti, Moldova şi Ţara Românească, prima etapă în crearea statului unitar român modern.
Pentru a marca cei 162 de ani de la Unirea Principatelor, peste patruzeci de elevi ai cursului de Limbă, Cultură și Civilizație Românească din Italia, coordonați de profesoarele lor: Lucia Ileana Pop, Ioana Adriana Opriș, Silvia Păun, Alice Chilcos și Cătălina E. Bîrdea au participat cu mare drag la evenimentul ”Cu gândul la  Mica Unire”,  desfășurat online. Îmbrăcați în costume tradiționale românești, elevii au recitat poezii închinate patriei și evenimentului aniversat și au interpretat cântece adecvate momentului unirii. Este vorba de o a doua activitate din luna ianuarie de acest gen care i-a avut ca  protagoniști pe elevii școlilor: IC Via Cassalotti, nr.259, IC Santa Beatrice, IIS Carlo e Nello Rosselli, din regiunea Lazio; IC Donatello din Padova, C Grazie-Tavernelle din Ancona și IC Falconara – Centro din Falconara M.ma, din regiune Marche(oaspeți noi în acestă activitate); IC Sciascia din Scoglitti, IC G. XXII-Colonna din Vittoria(Sicilia) și IC Gino Felci (Velletri) din regiunea Lazio.
Obiectivul întâlnirii a fost acela de a aduce un omagiu domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de a cunoaște și de a înțelege importanța zilei de 24 ianuarie și contribuția acestui eveniment la înfăptuirea Marii Uniri, cultivarea sentimentelor patriotice, cunoaștere și respectarea valorilor istoriei și culturii naționale. Și cum am fi putut să găsim un mod mai adecvat de a-i aduce omagiu lui Alexandru Ioan Cuza, cel care a introdus învățământul primar obligatoriu și gratuit, și care a luptat pentru modernizarea țării, decât prin glasuri de copii. Poeziile recitate au fost nenumărate, versuri care ne-au emoționat și care au făcut să crească în noi sentimentul de respect față de rădăcinile noastre, poeți care au știut să dea glas unor valori fundamentale, amintesc aici:  ”Decebal către popor”, ”Cântec” , ”Sus inima”,  ”Patria română” de George Coșbuc, ”Rugă” , de Corneliu Coposu, ”Pui de lei ” de Ioan Nenițescu, ”Nu plânge, Maică Românie”(versuri găsite în ranița unui soldat mort în toamna anului 1918, pe muntele Sorica, din Carpații de Curbură), ”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, de Mihai Eminescu,  ”Țara mea”, de Otilia Cazimir, „24 Ianuarie”, de Vali Slavu, ”Hora Unirii” de V. Alecsandri, ”Unirea”, de Virgil Carianopol, ”În limba ta” de G. Vieru, ”Veniți întru Unire” de Aurora Luchian și multe, multe altele.
„De astazi, voi sunteţi stapâni pe braţele voastre,  voi aveţi o părticică de pământ proprietate şi moşie a voastră; de astăzi voi aveţi o Patrie de iubit şi de apărat”, spunea însuși Alexandru Ioan Cuza. Deși suntem în afara granițelor tării, sărbătorind aceste evenimente istorice ne simțin și noi mai aproape de România și ne putem aduce contribuția la comemorarea acestor evenimente istorice importante.
Cătălina E. Bîrdea, corespondent Italia

 

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.