Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elevii din Constanța au protestat pentru a-și obține reducerea de 50% la transportul în comun

Zeci de elevi din Constanța au protestat, joi, timp de o oră, cerând consilierilor județeni acordarea reducerilor de 50 la sută la transportul județean pentru elevi și studenți. Reprezentanții Consiliului Județean Constanța spun că situația ar putea fi rezolvată în aproximativ două luni.

Zeci de elevi, din mai multe unități de învățământ din municipiul Constanța, s-au adunat, joi, pe platoul din fața Prefecturii Constanța. Ei au purtat pancarte, pe care au scris „Legea poa’ să zică, CJC-ul nu aplică” și „Ne cunoaștem drepturile și luptăm pentru ele”.

„Unul din trei elevi din mediul rural au ghinionul de a trăi în sărăcie severă. Din nefericire, cei din Constanța au și ghinionul de a trăi într-un județ unde autoritățile locale nu sunt interesate de elevi și de educația lor”, spun reprezentanții protestatarilor.

Potrivit reprezentanților Asociației Elevilor din Constanța, organizatori ai protestului, elevii solicită adoptarea de îndată a unei hotărâri de consiliu județean pentru acordarea reducerilor elevilor la transportul județean, potrivit mediafax.

Citește și: Important! Toți clienții RCS&RDS sunt vizați! Ce modificări vor apărea de azi, 10 ianuarie

Elevii îl acuză pe președintele Consiliului Județean Constanța, Marius-Horia Țuțuianu, că refuză sa acorde tarif redus cu 50 la sută la transportul județean pentru elevi, așa cum prevede legea.

„Conform Legii Educației Naționale, elevii din învățământul de stat beneficiază de tarif redus cu 50 la sută, respectiv 100 la sută pentru elevii orfani, la transportul județean. Responsabilitatea pentru asigurarea subvențiilor aferente acordării reducerilor de către transportatori cade în sarcina Consiliului Județean (…)Am inițiat aceste demersuri pentru a veni în sprijinul elevilor și a-i ajuta să ajungă la școală doar că din păcate Consiliul Județean Constanța și conducerea lui refuză în mod constant să respecte legea ignorând total drepturile elevilor și faptul că aceștia nu pot să ajungă la școală”, susține președintele AEC, Mihai Tănase.

Elevii îi solicită președintelui Consiliului Județean Constanța să convoace de îndată o ședință pentru adoptarea unei hotărâri, în vederea acordării reducerilor pentru elevi și studenți la transportul județean.

Conducerea CJ Constanța susține, însă, că cererea AEC nu are o bază legală, dar că situația poate fi rezolvată în aproximativ două luni.

„Am avut ieri (miercuri - n.r.) o întâlnire cu reprezentantul Asociației Elevilor, cu domnul Mihai Tănase, și i-am explicat foarte clar, și mi s-a părut că a înțeles, că noi trebuie să respectăm în primul rând legea. Legea 228/2018, care a apărut în cursul lunii decembrie, trebuie să aibă în spate normele de aplicare, norme care vor apărea în 60 de zile. În cuprinsul acestor norme noi vom avea pus la dispoziție contractul cadru cu delegare de gestiune în baza căruia vom putea să facem achiziția publică pentru transportul și stabilirea rutelor necesare elevilor”, a explicat Mirela Matichescu, șefa de cabinet al președintelui Consiliului Judeţean.

Elevii constănțeni au anunțat că vor protesta din nou, vineri și luni, între orele 13 – 14 și amenință că dacă situația nu se rezolvă până atunci, vor solicita demisia președintelui CJ Constanța și vor intenta o plângere penală împotriva întregii conduceri a Consiliului Județean, pentru abuz în serviciu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.