Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eliberarea pastorului american Andrew Brunson nu a fost rodul unei înțelegeri între Washington și Ankara, afirmă Donald Trump

NYMag
Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump a reiterat luni faptul că nu a ajuns la nicio înţelegere cu Ankara pentru ridicarea sancţiunilor americane în schimbul eliberării pastorului Andrew Brunson, care s-a aflat în detenţie timp de doi ani în Turcia şi s-a întors la sfârşitul săptămânii trecute în Statele Unite, relatează Reuters preluată de Agerpres.

'Nu am avut nicio înţelegere cu Turcia', le-a spus Trump jurnaliştilor la Casa Albă.

'Am sentimente mult diferite în prezent faţă de Turcia decât în urmă cu două zile. Am un sentiment foarte bun în legătură cu Turcia - acum două zile, nu aveam', a mai spus el.

Un tribunal turc din Aliaga, regiunea Izmir, a ordonat vineri eliberarea pastorului american Andrew Brunson, a cărui detenţie a provocat o gravă criză diplomatică între Ankara şi Washington.

Instanţa de judecată l-a condamnat pe Brunson la trei ani şi 45 de zile de închisoare pentru acuzaţii de terorism, însă a făcut cunoscut că pastorul american nu va ispăşi sentinţa pentru că s-a aflat deja în detenţie din octombrie 2016.

Pastorul în vârstă de 50 de ani, originar din Carolina de Nord, a fost arestat în decembrie 2016. El a fost acuzat de legături cu mişcarea lui Fethullah Gulen, un cleric musulman care trăieşte în exil în SUA şi pe care Turcia îl consideră a fi principalul vinovat pentru tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016. De asemenea, Andrew Brunson a fost acuzat de colaborare cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), formaţiune scoasă în afara legii în Turcia.

Detenţia şi apoi arestul la domiciliu în cazul pastorului Brunson au provocat o criză gravă între Ankara şi Washington. Preşedintele american Donald Trump, înfuriat de detenţia lui Andrew Brunson, a autorizat în august dublarea taxelor vamale la importurile de aluminiu şi oţel din Turcia. Ankara a ripostat sporind la rândul ei taxele vamale la importurile de maşini, alcool şi tutun din SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.