Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elisabetă Lipă (ANS): Bugetul iniţial alocat federaţiilor este de 104 milioane de lei

ziuanews.ro
elisabeta lipa

Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că bugetul alocat federaţiilor sportive până la finalul Jocurilor Olimpice de la Paris este de 104 milioane de lei, precizând că strategia de finanţare va fi total diferită faţă de anii anteriori, potrivit Agerpres.

Mai exact, sumele aferente pregătirii şi participării sportivilor români la JO de la Paris vor fi acordate prin intermediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, urmând ca ANS să finanţeze celelalte activităţi ale federaţiilor.

"Anul acesta strategia de finanţare va fi total diferită faţă de cum ne-am obişnuit până acum. Având în vedere că vorbim despre Jocurile Olimpice, avem obligaţia să susţinem toate federaţiile olimpice în primul rând, ca să se prezinte cât mai bine şi cât mai frumos la Jocurile Olimpice de la Paris, dar avem obligaţia să nu-i uităm nici pe ceilalţi, şi aici mă refer la sporturile neolimpice, pentru că vorbim de o naţiune sănătoasă, de copii sănătoşi, de mişcare, de sport de masă, şi nu avem voie să nu ne aplecăm şi către această zonă. Sunt 68 de federaţii care vor fi finanţate anul acesta şi avem trei federaţii care în momentul în care îşi vor completa dosarele cu siguranţă că vor intra şi ele la finanţare. Termenul de depunere a dosarelor de finanţare a fost până pe 10 ianuarie. Au fost analizate de către o comisie din agenţie, împreună cu reprezentanţi din comitetul olimpic, astfel încât să găsim cea mai bună variantă pentru susţinerea federaţiilor olimpice. Dacă anul trecut când s-a vehiculat că bugetul primit este cel mai mare din istorie, anul acesta bugetul este aproximativ la fel, dar, normal că întotdeauna există loc şi de mai bine. Bugetul iniţial pe care noi îl alocăm federaţiilor este de 104 milioane", a declarat Lipă la sediul ANS.

Cele mai mari sume alocate în prima parte a anului vor fi distribuite către Federaţia Română de Canotaj, Federaţia Română de Box şi Federaţia Română de Tenis de Masă: "Primele trei federaţii care sunt bugetate, deşi sumele provin din două părţi, sunt canotajul, boxul şi tenisul de masă. Dar îmi este foarte greu să vă dau cifrele finale, pentru că vom vedea ce înseamnă ca pregătire partea finanţată de către Comitetul olimpic. Nu uitaţi că vorbim despre primele şapte luni, inclusiv Jocurile Olimpice, deci nu este o finanţare asigurată pe toată perioada anului".

Lipă a afirmat că ANS va finanţa direct federaţiile sporturilor neolimpice şi activităţile care nu au legătură cu Jocurile Olimpice de la Paris, precizând că bugetele federaţiilor vor fi mai mari decât cele cu care au încheiat anul anterior.

"ANS va finanţa federaţiile sportive naţionale, restul activităţilor, pentru că COSR finanţează centrele naţionale olimpice de juniori şi de tineret, iar sumele nu sunt mici. Aceste centre s-au dovedit a fi bune, produc şi mai greu găsim sportivi de la cluburi care să crească frumos şi să reprezinte România în competiţiile internaţionale. Finanţarea preluată de ANS va însemna restul activităţilor federaţiilor, respectiv campionatele mondiale, europene de juniori, de tineret, congrese, iar finanţarea o vom face până la Jocurile Olimpice. Ulterior vom face o analiză şi bineînţeles că bugetele federaţiilor vor fi suplimentate. Din punctul meu de vedere, bugetele vor fi mult mai mari decât cele cu care au încheiat anul 2023. Important va fi ca sportivii noştri să fie cât mai bine pregătiţi şi să ne reprezinte cât mai frumos ţara", a explicat Lipă.

Ea a afirmat că şi Programul de excelenţă care funcţiona până anul trecut în fostul Minister al Sportului se va schimba începând cu 2024.

"În cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sport funcţiona Programul de excelenţă. Excelenţa însemna avizele pe care le dădea ministerul federaţiilor organizatoare de competiţii, iar anul acesta excelenţa să va derula altfel. Se va face o comisie la nivel de agenţie care va analiza toate solicitările federaţiilor şi în funcţie de importanţa competiţiilor vom face un memorandum prin care fiecare federaţie va şti pe ce se bazează. Va fi aprobată în şedinţa de guvern şi atunci nu se va mai întâmpla ca anul trecut, când federaţiile au primit comunicări pe nişte sume de bani şi nu s-au putut baza pe ele, pentru că banii nu existau în contabilitatea ministerului. Tot pentru prima dată, pentru că federaţiile neolimpice începeau să fie finanţate din luna martie - aprilie, anul acesta am hotărât ca toate federaţiile, şi cele olimpice şi cele neolimpice, să fie finanţate începând cu luna ianuarie. Bineînţeles că există diferenţe de bugete, dar la federaţiile neolimpice nu sunt mai mici decât cele pe care le-au avut anul trecut, sunt sensibile egale. Să nu uităm şi de sporturile de iarnă. Avem federaţiile de bob şi sanie şi de schi, care anul trecut au primit nişte bugete foarte mici, şi anul acesta au primit bugete care să le permită să se înscrie în competiţii, având în vedere că grosul pregătirii la federaţiile de iarnă e pe primele patru luni", a explicat preşedinta ANS.

Elisabeta Lipă a precizat că va avea sprijinul Guvernului şi al premierului Marcel Ciolacu pentru suplimentarea bugetelor în caz de nevoie: "Vom avea sprijinul Guvernului şi al premierului, care ne-a asigurat că nu vom duce lipsă de bani. Important este să avem performanţă".

Preşedinta ANS a precizat că în cazul federaţiilor de handbal, tenis şi hochei pe gheaţă nu este vorba despre o tăiere definitivă a bugetului şi că aşteaptă completarea dosarelor pentru a primi finanţări pe 2024.

"Cele trei federaţii care nu au dosarele complete sunt federaţia de hochei, care nici nu a depus cerere, pentru că sunt doi preşedinţi validaţi de către fostul minister, şi care la ora actuală sunt într-un proces în instanţă... Până nu decide instanţa care este preşedintele federaţiei, noi nu putem finanţa pentru că o problemă. După care sunt Federaţia Română de Handbal şi cea de tenis, care până pe data de 10 ianuarie nu au depus dosarele complete. Li s-a adus la cunoştinţă, vor veni cu completările şi cu siguranţă că vor intra pe finanţare. Legea trebuie să o respectăm toţi şi toţi trebuie să aibă la dosar exact ceea ce spune legislaţia. Vom semna contractele începând cu 31 ianuarie, ca să poată să prindă şi luna ianuarie de finanţare. La handbal ce este în instanţă lăsăm instanţa să decidă, iar în privinţa metodologiei, dacă dosarul lor va cuprinde toate documentele, finanţarea va fi făcută de către agenţie. La ora actuală, nu am semnat niciun contract cu nicio federaţie, asta se va întâmpla în următoarele trei zile, până pe 31 ianuarie. Dacă până atunci tenisul şi handbalul vor veni cu documentele care ne sunt necesare vor intra şi ei în linie dreaptă, nu se pune problema să nu existe finanţare. Nu vorbim de o tăiere definitivă a bugetului pe 2024, poate să existe în februarie sau în martie", a mai spus Lipă.

Federaţiile de handbal, tenis şi hochei pe gheaţă au suspendate finanţările de la bugetul de stat pe anul 2024, cele trei organizaţii fiind declarate neeligibile de Agenţia Naţională pentru Sport pentru nerespectarea condiţiilor.

Agenţia Naţională pentru Sport a anunţat într-un raport publicat pe site-ul oficial, ca 66 federaţii sportive naţionale care au depus cereri sunt eligibile pentru a primi finanţare de la bugetul de stat în anul 2024.

Asociaţiile naţionale care vor primi fonduri de la bugetul de stat în acest an sunt: Bob şi sanie, Box, Canotaj, Haltere, Judo, Lupte, Schi Biatlon, Scrimă, Tenis de Masă, Tir Sportiv, Yachting, Comitetul Naţional Paralimpic, Kempo, Karting, Triatlon, Gimnastică, Karate Tradiţional, Gimnastică Ritmică, Culturism şi Fitness, Wushu Kungfu, Atletism, Rugby, Ciclism, Volei, Polo (pe apă), Chanbara, Karate, Powerlifting, Cricket, Scrabble, Fotbal-Tenis, Tir cu Arcul, Sambo, Dans Sportiv, Kaiac-Canoe, Taekwondo ITF, Modelism, Airsoft, Oină, Aeronautică, Bowling, Nataţie şi Pentatlon Modern, Bridge, Taekwondo WT, Orientare, Karate WUKF, Squash, Karate Kyokushin IKO 2, Darts, Arte Marţiale, Radioamatorism, Şah, Baschet, Alpinism şi Escaladă, Ecvestră, Minifotbal, Automobilism Sportiv, Motociclism, Padbol, Skandenberg-Armwrestling, Badminton, Go, Baseball şi Softball, Pangration Athlima, Popice şi Sportul pentru Toţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.