DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare a secolului: 'Această generaţie de sportivi români este parcă de pe altă lume'

www.agerpres.ro
canotaj, vâsle

Cel mai decorat canotator din istoria Jocurilor Olimpice, Elisabeta Lipă, se declară uimită de noua generație de sportivi români, după ce echipajele naționale s-au întors de la Tokyo cu o medalie de aur şi două de argint.

''Să ne uităm puţin în spate, aşa cu două-trei ediţii, şi să vedem că am plecat de la aproape nimic. De la un lot masculin inexistent, de la o barcă fanion 8+1 feminin şi o categorie uşoară la început de drum şi am ajuns să calificăm 36 de sportivi. Lucrurile frumoase şi cu greutate nu se fac bătând din palme. Trebuie să construieşti cu paşi mici, să construieşti ceva durabil, iar asta se întâmpla în canotaj acum'', a declarat Elisabeta Lipă după încheierea concursului olimpic de canotaj.

România încheie întrecerile de canotaj de la Tokyo cu un bilanţ excelent, o medalie de aur (dublu vâsle feminin - Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş) şi două de argint (patru rame fără cârmaci masculin - Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari, respectiv dublu rame masculin - Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă).

Lipă a avut numai cuvinte de laudă la actuala generaţie de sportivi care are o motivaţie ieşită din comun pentru a face performanţă:

''Această generaţie de sportivi, şi mie mi-au trecut prin mână multe generaţii, este parcă de pe altă lume. La ei există o motivaţie foarte mare pentru a face performanţă, ei au prima dată în cap antrenamentul, medalia, refacerea după fiecare cursă, fiecare ştie ce are de făcut. Am reuşit în aceşti cinci ani să construim o echipă de la ultimul sportiv şi până la antrenorul principal. Eu mă consider o locomotivă care duce în spate nişte vagoane şi vagoanele alea nu mă trag înapoi, ci pur şi simplu vin peste mine şi mă obligă să mă autodepăşesc. Şi când vezi asemenea sportivi şi rezultate, mă motivează enorm de mult. Nu este nicio greutate pentru mine că am făcut atâtea ore pe drum, că nu am dormit nu ştiu câte nopţi, am suferit şi am plâns cu ei, m-am bucurat cu ei. Toate astea fac parte din viaţa mea şi sportul este viaţa mea''.

Bilanţul olimpic general al canotajului românesc este de 20 de medalii de aur, 12 de argint şi 9 de bronz.

Elisabeta Lipă are în palmares 5 medalii de aur, 2 de argint și una de bronz la șase olimpiade. În anul 2000, a fost declarată cea mai bună canotoare a secolului de către Federația Internațională de Canotaj. Este maestră emerită a sportului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.