Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Elite şi blazoane în vechiul Bucureşti', prezentate într-o expoziţie la Palatul Suţu

expozitie pictura

Expoziţia „Elite şi blazoane în vechiul Bucureşti”, povestea unei lumi care a strălucit prin eleganţă, se deschide marţi de la ora 18.00 la Palatul Suţu, potrivit Mediafax.ro

Publicul bucureştean poate admira în cadrul expoziţiei „Elite şi blazoane în vechiul Bucureşti”, care se deschide în palatul ridicat de postelnicul Costache Suţu în centrul Capitalei, obiecte armoriate cu blazoane care au aparţinut elitei aristocratice româneşti din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi primului sfert de secol XX.

Vizitatorii vor putea afla povestea unei lumi care odinioară a strălucit prin inteligenţă, stil şi eleganţă, spirit de sacrificiu şi simţ al datoriei, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

„În Ţările Române, primele menţiuni referitoare la aspecte de ordin heraldic se întâlnesc în lucrările cronicarilor din secolul al XVII-lea şi al XVIII-lea. În secolele următoare, heraldica cunoaşte o dezvoltare semnificativă, marile familii boereşti, autohtone şi străine, adoptând simboluri heraldice proprii (blazoane şi steme de familie). La jumătatea secolului al XIX-lea, în Principatele Române se produce o revigorare a stemelor de familie, reprezentând o formă de integrare europeană a aristocraţiei româneşti. Împodobirea cu blazoane a caselor, monumentelor funerare, a veselei, aplicarea monogramelor pe accesorii vestimentare era un obicei vechi, apanajul caselor regale, dar şi al nobilimii, apărut din dorinţa de particularizare şi de stabilire a ierarhiilor la nivelul elitei”, arată organizatorii.

Citește și: SURSE - S-au fâsâit negocierile lui Orban: liderii politici care NU merg în pelerinaj la Guvern

Vernisajul are loc marţi, 18 februarie, de la ora 18.00, la Palatul Suţu.

„Elita, în accepţiunea simplă a cuvântului, reprezintă o veche categorie socială, care prin poziţia economică, politică sau culturală a jucat un rol important în societate, având un anumit orizont de decenţă, rafinament social, educaţie şi comportament, o etică a lui noblesse oblige. Nu trebuie să uităm că am avut o aristocraţie care, cu sabia sau prin iscusinţă diplomatică, a contribuit la realizarea marilor idealuri româneşti, a ridicat palate, a ctitorit biserici şi şcoli lăsând urme trainice în existenţa noastră, adevărate repere de demnitate şi patriotism. Expoziţia cuprinde obiecte diverse care au pe ele aplicate blazoane şi monograme ce au aparţinut unor familii nobiliare ilustre cum ar fi: Suţu, Cantacuzino, Ghica, Mavrocordat, Sturdza, Bibescu, Filipescu, Lenş, Miclescu, Familia Domnitoare Cuza, Familia Regală a României şi invită publicul să descopere legătura specială dintre blazon şi posesorul lui, încărcătura lui simbolică ce dezvăluie o istorie aparte. Muzeul Municipiului Bucureşti este păstrătorul unor colecţii deosebite, având numeroase obiecte armoriate cu simboluri heraldice şi monograme care, prin vechime, raritate şi valoare artistică reprezintă un adevărat tezaur”, explică muzeograful Dana-Roxana Nicula.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.