Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elon Musk se teme de al treilea război mondial - Motivul limitării internetului oferit de SpaceX în Ucraina

musk starlink

Recenta restricție impusă de SpaceX în ceea ce privește utilizarea de către armata ucraineană a serviciului său de internet prin satelit pentru controlul dronelor a fost pentru a împiedica escaladarea conflictului într-un război mondial, potrivit lui Elon Musk.

Răspunzând la cererea unui fost astronaut NASA de a restabili accesul deplin la internet pentru forțele ucrainene, CEO-ul SpaceX, Musk a scris pe Twitter duminică târziu: "Starlink este coloana vertebrală de comunicare a Ucrainei, în special pe front, unde aproape toate celelalte conexiuni la internet au fost distruse. Dar nu vom permite escaladarea conflictului care poate duce la al treilea război mondial".

Compania spațială americană, fondată de antreprenorul miliardar, a folosit serviciul său de internet prin satelit Starlink pentru a menține Ucraina online încă de la începutul războiului, în condițiile în care infrastructura ucraineană a fost grav afectată de atacurile rusești, notează Politico.

Săptămâna trecută, președintele SpaceX, Gwynne Shotwell, a declarat că serviciul, care a fost folosit de forțele ucrainene pentru a controla dronele, "nu a fost niciodată menit să fie transformat în armă", adăugând că societatea a luat măsuri pentru a limita utilizarea acestuia, fără a preciza ce măsuri au fost luate.

"Ucrainenii l-au folosit în moduri care nu au fost intenționate și care nu au făcut parte din niciun acord", a spus Shotwell.

Reacția Ucrainei

Vestea a provocat revoltă în Ucraina, consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak tweetând că societățile trebuie să decidă dacă sunt "de partea Ucrainei și a dreptului la libertate" sau "de partea [Rusiei] și a 'dreptului' său de a ucide și de a cuceri teritorii".

Ministrul ucrainean al transformării digitale, Mykhailo Fedorov, a declarat pentru POLITICO că nu au existat "probleme" cu terminalele Starlink în Ucraina până în prezent, adăugând că acestea "salvează zilnic mii de vieți".

„Încercăm din greu să facem ceea ce trebuie”

Într-un alt comentariu de duminică, Musk a precizat că terminalele de internet ale SpaceX au fost "destinate uzului privat, nu militar", dar că firma nu și-a "exercitat [drepturile] de a le opri".

"Încercăm din greu să facem ceea ce trebuie, unde "ceea ce trebuie" este o întrebare morală extrem de dificilă", a adăugat Musk.

Antreprenorul a folosit în mod regulat Twitter pentru a-și exprima opiniile cu privire la războiul din Ucraina.

În octombrie anul trecut, el a stârnit îngrijorare la Kiev și în rândul aliaților după ce a postat o serie de tweet-uri care preluau puncte de discuție ale Kremlinului, prezentându-le ca fiind un plan de pace. Mai târziu în aceeași lună, Musk a declarat că nu mai este dispus să plătească pentru terminalele Starlink din Ucraina și a cerut Departamentului american al Apărării să achite în schimb nota de plată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.