Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elveția este IAD pentru solicitanții de azil: Amnesty International acuză încălcare alarmantă a drepturilor omului

saymawaleh.com
amnesty international

Filiala elveţiană a organizaţiei Amnesty International (AI) a denunţat miercuri încălcarea "alarmantă" a drepturilor omului ale solicitanţilor de azil, inclusiv minori, de către personalul de securitate din centrele federale, într-un raport citat de AFP.

Amnesty face apel la guvernul elveţian să ia măsuri ferme pentru a opri astfel de abuzuri, scrie Agerpres.ro.

Raportul documentează cazuri de maltratare a migranţilor din partea unor angajaţi ai companiilor de securitate Securitas SA şi Protectas SA, care au contract cu Secretariatul de stat pentru migraţie SEM.

Abuzurile relatate în raport au avut loc în perioada ianuarie 2020 - aprilie 2021 în centre din Basel, Chevrilles (Giffers), Boudry, Alstaetten şi Vallorbe, unde sunt găzduite persoane care au depus cereri de azil.

"Pe lângă plângeri privind dureri fizice, maltratare şi tratamente punitive, aceste persoane şi-au exprimat preocuparea în ce priveşte atitudinea ostilă, prejudecăţile şi rasismul faţă de rezidenţii centrelor, în special faţă de cei originari din Africa de Nord", a explicat Alicia Giraudel, juristă la AI Elveţia.

Organizaţia a realizat interviuri cu 32 de persoane, inclusiv victime ale abuzurilor, după ce a fost alertată de colaboratori ai centrelor, agenţi de securitate şi victime.

Între abuzurile reclamate se numără mai ales aplicarea de lovituri, constrângerea fizică până la împiedicarea respiraţiei şi declanşarea unei crize de epilepsie, inhalarea de spray iritant sau închiderea într-un container metalic în condiţii de hipotermie.

Într-o reacţie remisă presei, SEM a asigurat că "ia în serios criticile", dar a respins acuzaţia privind comiterea sistematică de abuzuri în centrele de migranţi, subliniind că nu acceptă "nicio constrângere disproporţionată" la adresa solicitanţilor de azil" şi că sancţionează "comportamentele incorecte".

SEM mai afirmă că a cerut unui fost judecător federal să ancheteze o serie de incidente şi că intenţionează să ancheteze şi abuzurile raportate de Amnesty, cu condiţia să primească "informaţii mai detaliate".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.