Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Embargourile unilaterale riscă să afecteze industra germana de armament (ministru)

armament

Germania riscă să îşi afecteze industria apărării din cauza unor embargouri unilaterale aplicate armelor, cum ar fi cel impus vânzărilor de arme către Arabia Saudită, a declarat joi ministrul Economiei, Peter Altmaier, subliniind necesitatea unei politici europene comune, transmite Reuters preluată de news.ro

Germania a prelungit până la sfârşitul lunii martie o blocare a livrărilor deja aprobate de arme destinate Arabiei Saudite, măsură luată în urma asasinării în Turcia a jurnalistului Jamal Khashoggi de către agenţi de securitate saudiţi, în octombrie anul trecut, a spus Altmaier la o conferinţă pe tema controlului exporturilor.

Ministrul a refuzat să anticipeze dacă tranzacţiile respective vor mai avea loc, explicând că partidele din coaliţia guvernamentală din Germania au divergenţe pe acest subiect.

Decizia unilaterală luată de Germania în cazul vânzărilor de arme către Arabia Saudită a amplificat divergenţele vechi dintre Berlin şi partenerii europeni. Berlinul este presat de industrie şi de aliaţii europeni să relaxeze embargoul.

Măsura de blocare a vânzărilor a pus sub semnul întrebării comenzi militare în valoare de miliarde de euro, inclusiv vânzarea a 48 de avioane Eurofighter Typhoon, de 13 miliarde de dolari, către Riad.

Coaliţia germană este profund divizată în această chestiune, social-democraţii fiind reticenţi să nemulţumească alegătorii care în general sunt sceptici în privinţa vânzărilor de arme şi a cheltuielilor militare.

Altmaier, un conservator, a spus că este important să fie păstrat mesajul actual referitor la controlul asupra exporturilor de armament, convenit de partidele de coaliţie anul trecut, inclusiv abordarea strictă faţă de exporturile de arme mici.

Aceasta a adăugat că există un anumit spaţiu de manevră în interpretarea altor părţi ale acordului coaliţiei, inclusiv a unei clauze care protejează acordurile deja convenite şi o alta care interzice vânzările de arme părţilor implicate în războiul din Yemen.

Franţa şi Germania lucrează în prezent la un acord bilateral referitor la exporturile viitoare de armament, dar unele aspecte ale discuţiilor sunt dificil de finalizat, a arătat Altmaier. În opinia sa, o politică de export comună este esenţială pentru a asigura succesul economic al unor programe mixte de dezvoltare, cum ar fi cel pentru un nou avion de luptă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.