Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emigranţii care muncesc în industria pescuitului din Irlanda vor fi protejaţi împotriva sclaviei

pescuit

Muncitorii emigranţi de pe vasele de pescuit din Irlanda vor beneficia de o protecţie suplimentară în ideea de a evita sclavia modernă din această industrie, conform unui acord convenit de Guvernul irlandez şi un sindicat, informează Reuters potrivit Agerpres.

Potrivit documentului, pescarii ale căror permise de muncă erau anterior condiţionate de rămânerea pe un singur vas vor putea schimba vasul fără a pierde dreptul de a munci, a anunţat marţi Federaţia Internaţională a Lucrătorilor din Transport (ITF).

Apărătorii drepturilor omului susţin că această modificare îi va proteja pe muncitorii care anterior erau vulnerabili să fie exploataţi de armatorii navelor.

Modificările au fost convenite în cursul discuţiilor dintre Guvernul de la Dublin şi ITF, care se pregătea să dea în judecată Irlanda pentru regulile care în opinia ITF lăsau muncitorii din industria pescuitului vulnerabili la exploatare şi sclavie.

"Aceasta este o modificare fundamentală în atitudinea statului la cel mai înalt nivel", a declarat coordonatorul ITF pentru Marea Britanie şi Irlanda, Ken Fleming. Aceasta a avertizat însă că punerea în aplicare a modificărilor va fi crucială pentru a se asigura că drepturile lucrătorilor sunt respectate în practică.

Modificările vor afecta muncitorii din afara Europei care lucrează pe vasele de pescuit irlandeze potrivit unei scheme de tip Atypical Working Scheme (AWS). Angajatorii nu vor mai putea să scadă costul obţinerii unui permis AWS (1000 de euro) din salariul muncitorului. În plus, lucrătorii de pe vasele de pescuit trebuie să primească un contract în limba lor maternă în care să se stipuleze câte ore au lucrat şi sumele care le-au fost plătite. La rândul său, Guvernul irlandez va întări reglementările cu privire la orele de muncă şi condiţiile.

Schema de tip Atypical Working Scheme (AWS), introdusă în 2016, a fost destinată să ofere emigranţilor o modalitate legală pentru a lucra pe vasele de pescuit din Irlanda, în ideea de a se asigura că obţin contracte adecvate şi câştigă cel puţin salariul minim. Cu toate acestea, criticii schemei susţin că AWS nu a pus capăt abuzurilor.

Ken Fleming susţine că unii lucrători au îndurat condiţii similare sclaviei moderne, fiind obligaţi să muncească până la 22 de ore pe zi în condiţii nesigure şi le-a fost refuzată hrana de către superiori cu un comportament abuziv.

Aproximativ 8.000 de persoane în Irlanda sunt sclavi moderni, arată un indice global elaborat de Walk Free Foundation, potrivit căruia numărul global al victimelor sclaviei moderne este de aproximativ 40 de milioane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.