Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOCUMENTE din cartea care va face lumină despre viața lui Mihai Eminescu

Arhivele Naționale ale României

Vineri, Aula Bibliotecii Academiei Române găzduiește lansarea unei cărți ce va face lumină asupra multor lucruri neștiute din viața lui Mihai Eminescu.

”Eminescu, profesor de statistică”, editată de Editura Institutului Național de Statistică, vine cu documente de la Arhivele Naționale ale Românei despre o perioadă din viața lui Eminescu pe care puțini eminescologi au analizat-o. Avându-i ca autori pe Tudorel AndreiCristi Șelaru și Vladimir Alexandrescu, publicația aduce în premieră în atenția publicului larg documente despre perioada pe care Eminescu a petrecut-o la Școala Comercială din Iași, în anul școlar 1884-1885, unde a fost profesor la catedra de statistică și geografie.

Citește și: Se lansează cartea care schimbă tot ce se știa despre Mihai Eminescu

Un prim documente este reprezentat de cererea scrisă de Mihai Eminescu la data de 18 septembrie 1884. Atunci,, el înregistrează, la Registratura Ministerului Agriculturei, Comerciului, Industriei și Domeniilor, cererea prin care solicită ministrului să i se încredinţeze suplinirea postului de profesor la catedra de Istorie Universală de la Şcoala Comercială din laşi, până la ocuparea ei prin concurs.

”Domnule Ministru,

Aflând că catedra de istoria universală de la școala de comerț din Iași este vacantă, vin prin aceasta a Vă ruga să binevoiți a-mi încredința suplinirea acestui post până la concurs.

Primiți, Vă rog, Domnule Ministru, asigurarea deosebitei mele considerațiuni.

M. Eminescu

Domniei Sale, Domnului Ministru al Domeniilor”

se arată în actul datat 18 septembrie 1884.

Pe cerere, la data de 12 octombrie, există o Notă prin care se precizează să se treacă la dosar, deoarece, în urma concursului, la catedra solicitată de Eminescu a fost numit profesor, iar poetului i s-a acordat suplinirea catedrei de Geografie și Statistică de la aceeaşi şcoală.

Așadar, dorința lui Eminescu de a preda istoria nu s-a împlinit, în schimb i s-a oferit catedra de geografie și statistică, iar poetul o va accepta.

”La dosar

Deoarce la această catedră în urma concursului s-a numit Dl. B. I. Radu și Dlui Eminescu i s-a acordat suplinirea catedrei de Geografie și Statistică de la Școala Comercială din Iași

12 octobre 84”

Un alt document valoros este cel din data de 26 septembrie 1884. ”Commissiunea Permanentă” din ”Ministerul Agriculturei, Industriei, Comerciului şi Domeniilor” emite un ”avis” către ”Divisiunea Agriculturii, Industriei şi Comerciului” din acelaşi minister, prin care, în urma raportului juriului examinator al concurenţilor la catedra de Geografie şi Statistică de la Şcoala Comercială din laşi, deoarece nu s-a prezentat nici un concurent, propune să fie numit Mihai Eminescu în postul de profesor cu titlul de suplinitor şi să se publice concurs pentru ziua de 23 iunie 1885. Toate acestea sunt făcute, așa cum spune documentul, la recomandarea verbală a directorului școlii.

”Asupra raportului juriului esaminator instituit de Minister pentru esaminarea concurenților la catedra de geografie și statistică de la Școla Comercială din Iași înregistrat la No. 54520/4261;

Având în vedere că pentru această catedră nu s-au presentat nici un concurent;

Având în vedere recomandațiunea verbală făcută de Domnul Director al acelei Școle în privința personei căreia ar trebui încredințată suplinirea acelei catedre până la ocuparea ei prin concurs;

Având în vedere legea și regulamentul pentru numirea profesorilor la Școlele secundare, din 1879;

Comisiunea este de părere

1. Să se numească Domnul M. Eminescu profesor cu titlu de suplinitor la catedra de geografie și statistică de la Școla comercială din Iași

2. Să se publice concurs pentru ocuparea acestei catedre pentru ziua de 23 Iunie 1885, care se va ține la localul Universității din Iași.

Se aprobă”

”Eminescu, profesor de statistică” va fi lansată vineri, 20 octombrie, la ora 11:00. Cartea beneficiază și de o ediție în limba engleză, o premieră pentru o astfel de lansare, traducerea fiind asigurată de Adelinda Șelaru, profesoară de limba engleză la Școala Gimnazială ”Avram Iancu”, din București.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.