Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emiratele Arabe Unite suspendă un contract de mai multe miliarde de dolari pentru avioane de luptă F-35 americane, din cauza tensiunilor dintre SUA și China

aerotime.aero
avioane militare Mirage 2000, Rafale, F-35, EuroFighters

Emiratele Arabe Unite au suspendat un contract de mai multe miliarde de dolari pentru cumpărarea de avioane de luptă F-35 fabricate în SUA, într-un semn al frustrării crescânde față de încercările Washingtonului de a limita vânzările de tehnologie chineză către statul din Golf, scrie CNN.

"Emiratele Arabe Unite au informat SUA că vor suspenda discuțiile pentru achiziționarea de F-35", a declarat un oficial emiratez pentru CNN. "Cerințele tehnice, restricțiile operaționale suverane și analiza cost/beneficiu au dus la reevaluare", conform Mediafax.

"SUA rămâne furnizorul preferat al EAU pentru cerințele avansate de apărare, iar discuțiile pentru F-35 ar putea fi redeschise în viitor", a adăugat oficialul.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că Casa Albă a rămas "angajată" față de înțelegere, care a fost considerat o piatră de temelie a unui acord din august 2020 pentru normalizarea relațiilor diplomatice între EAU și Israel.

Suspendarea acordului istoric vine la o zi după ce premierul israelian Naftali Bennett s-a întâlnit cu liderul de facto al EAU, prințul moștenitor din Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed, în capitala Emiratelor Arabe Unite. A fost prima vizită oficială a unui lider israelian în statul din Golf.

Guvernul SUA a presat în mod repetat EAU să renunțe la compania chineză Huawei Technologies Co. în rețeaua sa de telecomunicații și a susținut că tehnologia ar putea reprezenta un risc de securitate pentru sistemele sale de armament.

"F-35 este bijuteria coroanei Statelor Unite, a forțelor noastre aeriene și, prin urmare, trebuie să fim capabili să protejăm securitatea tehnologiei pentru toți partenerii noștri", a declarat săptămâna trecută secretarul adjunct de stat adjunct al SUA pentru securitate regională, Mira Resnick.

Oficialii EAU au fost sceptici în legătură cu afirmațiile SUA privind potențiala încălcare a securității și și-au exprimat îngrijorarea de a fi prinși într-un "nou război rece" între un partener comercial de top și principalul său aliat strategic.

"Ceea ce ne îngrijorează este această linie fină între o competiție acută (între China și SUA) și un nou Război Rece", a declarat Anwar Gargash, consilier diplomatic al conducerii EAU, în remarcile făcute săptămâna trecută la Institutul Statelor Arabe din Golf din Washington.

O delegație militară din Emiratele Arabe Unite este programată să viziteze Pentagonul mâine, potrivit lui Kirby, secretarul de presă al Pentagonului. Deși întâlnirea nu ar trebui să se refere la vânzarea de F-35, aproape sigur va fi abordat acest subiect, a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.