Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emirul Qatarului avertizează: 'Israelul nu are undă verde pentru uciderea necondiţionată!'

Tamim bin Hamad Al Thani

Emirul Qatarului avertizează: 'Israelul nu are undă verde pentru uciderea necondiţionată!'

Emirul conducător al Qatarului, ţară implicată în medierea eliberării ostaticilor luaţi de Hamas, a declarat marţi că Israelul nu ar trebui să primească undă verde pentru ucidere necondiţionată, relatează Reuters, informează News.ro.

În discursul său anual de deschidere a Consiliului consultativ Shura al statului arab din Golf, şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani a declarat că luptele dintre Israel şi Hamas reprezintă o escaladare periculoasă care ameninţă regiunea şi lumea.

Începând de duminică, Israelul a semnalat o schimbare de tactică, trimiţând infanterie, susţinută de tancuri, în incursiuni de sondare în Fâşia Gaza care au provocat ciocniri cu luptătorii Hamas. De asemenea, Israelul şi-a concentrat loviturile aeriene asupra a ceea ce a descris ca fiind zone în care Hamas îşi adună luptătorii pentru a pregăti o ambuscadă în cazul unei invazii.

Pe de altă parte, Statele Unite au sfătuit Israelul să nu lanseze un atac terestru în Fâşia Gaza, controlată de Hamas, şi ţin Qatarul - un intermediar cu militanţii palestinieni - la curent cu aceste discuţii, au declarat surse Reuters, în timp ce Washingtonul încearcă să elibereze cât mai mulţi ostatici şi să se pregătească pentru o posibilă propagare a unui război regional mai amplu.

Context

După ce Hamas a atacat Israelul la 7 octombrie şi a ucis aproximativ 1.400 de persoane, Statele Unite au fost alături de aliatul lor şi au subliniat că Israelul are dreptul să se apere. De asemenea, Washingtonul a subliniat în mod public că Israelul îşi va decide propriul calendar pentru represalii. Dar Casa Albă, Pentagonul şi Departamentul de Stat şi-au intensificat acum în privat apelurile la prudenţă în conversaţiile cu israelienii, în condiţiile în care blocada Israelului din Gaza agravează o criză umanitară, iar bilanţul morţilor în urma bombardamentelor asupra enclavei trece de 5.000 de persoane, potrivit autorităţilor din Gaza.

O prioritate a SUA este de a acorda mai mult timp pentru negocieri privind eliberarea ostaticilor luaţi de Hamas la 7 octombrie, au declarat sursele, în special după eliberarea neaşteptată a doi americani, vineri. Hamas a eliberat alţi doi ostatici luni. Se crede că gruparea palestiniană deţine peste 200 de ostatici, unii dintre ei cetăţeni străini.

Un oficial american a declarat că administraţia, conştientă de rolul de intermediar al Qatarului cu Hamas, a ţinut la curent oficialii de la Doha cu recomandările făcute Israelului, pentru ca aceştia să aibă toate informaţiile în timp ce negocierile privind ostaticii continuă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.