Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emirul Qatarului nu va participa la summitul Consiliului de Cooperare din Golf

reuters
qatar

Emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, nu va participa la summitul Consiliului de Cooperare din Golf (CCG), prevăzut să aibă loc marţi la Riad, punând sub semnul întrebării speranţele într-o reconciliere iminentă între cele două ţări vecine, informează AFP, potrivit Agerpres.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul şi Egiptul au rupt relaţiile cu Qatarul în iunie 2017, acuzându-l de susţinere acordată mişcărilor islamiste - ceea ce el neagă - şi de apropiere de Iran, principalul rival regional al Riadului. Ele au impus de asemenea un embargo împotriva Doha, care a dus inclusiv la închiderea rutelor terestre şi la suspendarea comerţului. 

Emirul l-a însărcinat pe premier, şeicul Abdallah bin Nasser Al-Thani, să reprezinte Qatarul la summitul CCG care se va desfăşura în capitala saudită, a anunţat agenţia oficială de presă QNA.

Citește și: Cercetătorii au descoperit în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii 71 de noi specii de animale bizare și plante

În timpul ultimelor summituri ale CCG, Qatarul a fost reprezentat doar la nivel de înalţi responsabili. 

Însă, atunci când săptămâna trecută regele Salman al Arabiei Saudite l-a invitat la summit şi pe emirul Qatarului, unii observatori au văzut în aceasta un nou semnal de aplanare a tensiunilor, survenit în urma unei declaraţii a şefului diplomaţiei qatariote Mohammed bin Abderrahman Al-Thani privind "progrese realizate" pentru a pune capăt disputei. 

Un alt semn de aplanare: Qatarul a găzduit Campionatul de fotbal al ţărilor din Golf, la care au participat echipele Arabiei Saudite, Emiratelor Unite şi Bahreinului, pentru prima dată după îngheţarea relaţiilor cu Doha. 

Însă Qatarul a respins condiţiile formulate de cele patru ţări pentru o reluare a relaţiilor, printre care şi reducerea legăturilor cu Iranului sau închiderea unei baze militare turce în emirat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.