Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emisar ONU vorbește de ingerinţe externe în Libia

Twitter
libia tripolii explozii

Emisarul ONU pentru Libia Ghassan Salame a îndemnat luni, la New York, actorii străini să respecte embargoul privind vânzările de arme către Libia afirmând, printre altele, că raidul aerian de luni asupra unei fabrici de la periferia capitalei Tripoli ar putea constitui o crimă de război, informează AFP. Fără a le numi, Ghassan Salame a acuzat mai multe state de agravarea crizei libiene în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.

Emisarul ONU a afirmat că atacul comis luni asupra unei fabrici de biscuiţi din regiunea Wadi Rabi s-a soldat cu 10 morţi şi "ar putea constitui o crimă de război". În cursul zilei, ministerul libian al sănătăţii anunţase un bilanţ de cel puţin 7 morţi.

În cadrul intervenţiei sale, Ghassan Salame a făcut referire la "actori din exterior" care realizează atacuri cu drone ce cresc pierderile în rândul civililor şi a adăugat că numărul în creştere al mercenarilor nu face decât să agraveze conflictul.

"Pericolele şi consecinţele directe ale amestecului străinilor sunt din ce în ce mai evidente", a declarat el.

În acest context, emisarul ONU a făcut apel la puterile străine să respecte embargoul privind vânzările de arme, impus în 2011.

Conform unui raport confidenţial realizate de experţi ai Naţiunilor Unite obţinut de AFP, Iordania, Turcia şi Emiratele Arabe Unite au încălcat acest embargou. Aceste ţări "au furnizat arme în mod regulat şi uneori în mod flagrant, fără a face vreun efort de a ascunde provenienţa" acestora, se arată în raportul ce acoperă o perioadă de un an.

Conform informaţiilor din mediul diplomatic, în special Iordania este acuzată că a asigurat instruirea de trupe ale mareşalului Khalifa Haftar, liderul militar care deţine controlul în estul Libiei şi care în aprilie a declanşat o ofensivă militară pentru a cuceri Tripoli. Emiratele Arabe Unite, un alt stat care îl susţine pe Haftar, sunt bănuite că au utilizat bombardiere care au sprijinit trupele liderului libian.

Conform emisarului ONU, Armata Naţională Libiană a mareşalului foloseşte din ce în ce mai multe bombe neghidate în atacurile asupra unor zone foarte populate din Tripoli.

În opinia sa, infrastructurile şi operaţiunile cu drone sunt facilitate de actori străini.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.