Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emisarul SUA: 'Iarna riscă să complice plecările din Afganistan ale persoanelor eligibile pentru exil'

Nexta
Kabul aeroport

Iarna riscă să complice plecările din Afganistan ale persoanelor eligibile pentru exil, din cauză că Aeroportul din Kabul nu este nici acum pe deplin operaţional, a atras atenţia luni emisarul american Thomas West, potrivit AFP.

Aflat la Bruxelles pentru a-i informa pe aliaţii Washingtonului din cadrul NATO în legătură cu dialogul în desfăşurare cu talibanii de la retragerea americană din Afganistan la sfârşitul lunii august, el a explicat de asemenea că nu este luată în calcul o redeschidere a Ambasadei SUA.

"Nu luăm în considerare la modul serios o astfel de decizie în acest moment", a spus el într-o discuţie la telefon cu jurnaliştii.

"Vrem să vedem un comportament responsabil, previzibil şi sustenabil din partea talibanilor" înainte "de a ne analiza nevoile pe frontul diplomatic", a explicat el.

O nouă sesiune de negocieri cu talibanii este prevăzută la o dată nedeterminată.

SUA, la fel ca restul comunităţii internaţionale, nu au recunoscut guvernul creat de islamiştii care au preluat puterea la mijlocul lunii august în Afganistan, în plină retragere a forţelor americane cu care au luptat timp de 20 de ani.

Printre cerinţele SUA, înainte de a lua în considerare orice gest diplomatic faţă de talibani, se numără respectarea drepturilor omului şi în special pe cele ale femeilor, lupta împotriva "grupărilor teroriste" şi posibilitatea, pentru americanii şi afganii care au lucrat cu armata americană şi se tem de represalii, să părăsească ţara fără obstacole.

În privinţa ultimului punct, Thomas West a spus că talibanii şi-au respectat, per ansamblu, angajamentul în ultimele săptămâni.

"Adevărata provocare este una logistică", "în special în contextul în care intrăm în lunile de iarnă", a atras el atenţia, potrivit Agerpres.ro.

Cauza este Aeroportul din Kabul, extrem de avariat şi unde unele zboruri comerciale speciale nu s-au reluat decât pe parcursul zilei, într-un mod neregulat, "ceea ce produce mari riscuri financiare şi operaţionale pentru companiile aeriene", a subliniat emisarul.

"Numeroase lumini de pe pistă nu funcţionează, iar capacitatea aeroportului de a rămâne în funcţiune pe parcursul iernii este sub semnul întrebării", a adăugat el.

"Ne dorim o reluare rapidă" a zborurilor internaţionale regulate, "însă pentru asta trebuie ca talibanii să facă progrese cu posibili parteneri" pentru administrarea aeroportului, a insistat Thomas West.

Discuţiile cu Qatarul şi Turcia pe acest subiect nu au dus la o soluţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.