Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emisarul SUA pentru Afganistan a estimat că poziţiile guvernului afgan şi ale talibanilor sunt încă prea îndepărtate pentru a ajunge la o înţelegere politică

US Army
Afganistan elicopter

Emisarul SUA pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, a estimat marţi că poziţiile guvernului afgan şi ale talibanilor sunt încă prea îndepărtate pentru ca cele două părţi să ajungă la o înţelegere politică, în contextul în care Washingtonul a intensificat presiunea asupra Kabulului pentru reluarea negocierilor, transmite AFP.

"Situaţia este foarte îngrijorătoare", a declarat Khalilzad în cadrul unei conferinţe online găzduite de grupul de reflecţie Aspen Security Forum.

În timp ce exploziile zguduiau capitala Afganistanului, emisarul american declara că talibanii cer formarea unui nou guvern asupra căruia să deţină controlul, în timp ce Kabulul vrea să îi includă pe talibani în actualul guvern, scrie Agerpres.ro.

Khalilzad a explicat violenţa actuală prin prisma "calculelor" pe care le fac ambele părţi pentru a-şi consolida poziţiile în timpul negocierilor.

Guvernul afgan încearcă să recâştige teren din punct de vedere militar după progresele talibanilor din ultimele săptămâni, apreciind că, altfel, s-ar afla "într-o poziţie prea slabă" pentru a negocia, a explicat fostul ambasador american la Kabul.

La rândul lor, talibanii s-au simţit încurajaţi de succesele militare din ultimele săptămâni şi au adoptat o poziţie "maximalistă", a adăugat el.

Întrucât ultimele trupe americane urmează să părăsească Afganistanul până pe 31 august, secretarul de stat american Antony Blinken a discutat telefonic marţi cu preşedintele afgan Ashraf Ghani pentru a-i cere să ajungă la un acord cu insurgenţii.

"Ministrul şi preşedintele Ghani au subliniat necesitatea accelerării negocierilor de pace", a informat, într-un comunicat, Departamentul de Stat.

Acordul politic va trebui să fie unul "inclusiv, să respecte drepturile tuturor afganilor, inclusiv ale femeilor şi minorităţilor, să permită poporului afgan să îşi aleagă liderii şi să împiedice utilizarea teritoriului afgan pentru a ameninţa SUA, pe cetăţenii, aliaţii şi partenerii lor", conform sursei citate.

Khalilzad a subliniat că guvernul afgan trebuie să fie realist."Guvernul trebuie să înţeleagă că nu există o soluţie militară la conflictul din Afganistan", a adăugat el. Cele două părţi trebuie acum să "înveţe lecţiile istoriei ţării lor, unde o facţiune a încercat să impună celorlalţi cu forţa voinţa sa", a reamintit Khalilzad. Şi "asta a dus la război, un război lung".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.