Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emisarul Ucrainei pentru reglementarea transnistreană s-a întâlnit cu reprezentanţii ambelor guverne de la Chişinău

Inquam Photos / Adel Al-Haddad
Inquam Maia Sandu Igor Dodon

Reprezentantul special al Ucrainei pentru reglementarea transnistreană, Victor Krijanovski, s-a întâlnit în cadrul vizitei sale în Republica Moldova cu reprezentanţii ambelor guverne de la Chişinău, care nu se recunosc reciproc, şi a făcut apel la dialog pentru a evita o 'confruntare armată', potrivit AGERPRES.

Astfel, responsabilul ucrainean s-a întâlnit miercuri la Chişinău cu reprezentanţii majorităţii parlamentare alcătuite din socialiştii lui Igor Dodon şi Blocul ACUM, premierul Maia Sandu, preşedinta parlamentului, Zinaida Greceanîi, ministrul de externe, Nicolae Popescu, şi vicepremierul pentru reintegrare, Vasile Şova.

În acelaşi timp, el a avut întâlniri şi cu premierul susţinut de Partidul Democrat (PD), Pavel Filip, cu vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, şi ministrul de externe, Tudor Ulianovschi.

De asemenea, diplomatul ucrainean s-a mai întâlnit şi cu şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, cu ambasadorul României, Daniel Ioniţă, şi cu reprezentanţi ai Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Citește și: Ion Țiriac aruncă bomba! Acuzații grave la adresa BNR

Discuţiile s-au axat pe situaţia din Republica Moldova şi a fost evidenţiat faptul că 'actuala criză politică va destabiliza situaţia de securitate din regiune', conform comunicatului MAE ucrainean. Victor Krijanovski a subliniat că este important pentru Ucraina ca Republica Moldova să continue să avanseze pe calea integrării europene.

În contextul dualităţii de putere instalată în Republica Moldova, unde noul guvern se bucură de sprijinul Moscovei, fostul ambasador al Ucrainei la Chişinău, Serghei Pirojkov, a declarat joi că Rusia testează unul din scenariile care ar putea fi aplicate în Donbas (estul Ucrainei), potrivit ziarului Timpul.md.

Într-un interviu pentru antena ucraineană a Europei Libere (Radio Liberty), fostul ambasador a opinat că Moscova l-a împins pe preşedintele prorus Igor Dodon să facă o coaliţie cu Blocul ACUM (declarat proeuropean) pentru a acapara puterea în Republica Moldova.

Fostul ambasador şi-a exprimat temerea că, în acest mod, Rusia vrea să blocheze extinderea UE şi NATO spre Est.

Sâmbăta trecută, Partidul Socialiştilor (prorus) al lui Igor Dodon s-a aliat cu Blocul ACUM (PAS plus PPDA) şi au învestit un nou guvern condus de premierul Maia Sandu. Preşedinte al parlamentului a fost aleasă Zinaida Grecianîi, fosta şefă a executivului din perioada când la guvernare se aflau comuniştii lui Vladimir Voronin.

Citește și: A comis-o pentru prima dată de la condamnarea lui Dragnea! Ce a putut să zică Viorica Dăncilă

A doua zi, la solicitarea PD, care până atunci negociase cu socialiştii formarea unei alianţe majoritare, Curtea Constituţională a Republicii Moldova, despre care se spune că este aservită liderului democraţilor, Vlad Plahotniuc, a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul în exerciţiu, Pavel Filip, a fost numit preşedinte interimar. De asemenea, Curtea Constituţională a decis dizolvarea noului legislativ rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, vechiul guvern convocând alegeri legislative anticipate pentru 6 septembrie. Executivul lui Pavel Filip nu doreşte să plece de la putere, chiar dacă tot mai mulţi actori internaţionali au recunoscut noul guvern al Maiei Sandu, conform observatorilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.