Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emisiile de carbon `ascunse` ale clădirilor: cât contribuie la poluare și cum pot fi reduse

ecsr
amprenta de carbon

Clădirile sunt responsabile pentru emisii de gaze cu efect de seră nu numai în faza operațională, ci pe întregul ciclu de viață, care include fabricarea și transportul materialelor de construcție, iar apoi etapa de dezmembrare a clădirii. Acestea sunt așa-numitele emisii de carbon „încorporate” sau „ascunse”, iar reducerea lor este esențială pentru atingerea obiectivului de neutralitate climatică a Europei în 2050.

Deși sunt mult mai greu de măsurat decât cele operaționale, rezultate din utilizarea clădirilor (de exemplu, prin procesele de încălzire și răcire), estimările arată că emisiile încorporate reprezintă în medie aproximativ jumătate din emisiile unei clădiri de-a lungul întregii perioade de viață. Potrivit datelor cuprinse într-o analiză publicată pe platforma de conținut C40 Knowledge Hub, susținută de C40 Cities Climate Leadership Group, carbonul încorporat are o pondere de 20–50% din emisiile generate pe întregul ciclu de viață al unei clădiri. Acestea includ emisiile provenite din extracția materialelor, producție, transport, construcție, întreținere și demolare.

„Materialele de construcție obișnuite, cum ar fi betonul și oțelul, sunt bogate în carbon. Producția de ciment, un ingredient-cheie în fabricarea de beton, este singură responsabilă pentru 8% din emisiile globale de CO2. De ​​asemenea, consumă cantități mari de apă, precum și nisip și pietriș, a căror exploatare distruge ecosistemele. Dacă industria cimentului ar fi o țară, ar fi al treilea cel mai mare emițător din lume, se arată în analiza publicată (în octombrie 2020) de C40, organizație globală care conectează 97 dintre cele mai mari orașe ale lumii pentru a lua măsuri inovatoare în domeniul climei, deschizând calea către un viitor mai sănătos și mai durabil.

La nivel global, clădirile sunt responsabile pentru aproximativ 40% din întreaga cerere de materii prime, reprezintă 39% din emisiile globale legate de energie și 35% din generarea totală de deșeuri (în UE)”, menționează, la rândul său, EIT Climate-KIC, o comunitate de cunoaștere și inovare (Knowledge and Innovation Community – en.) susținută de Institutul European de Inovare și Tehnologie și care lucrează pentru a accelera tranziția către o societate cu emisii zero, rezistentă la schimbările climatice.

Pe măsură ce eficiența energetică crește și sursele de energie devin mai curate, va trebui să găsim soluții și pentru reducerea emisiilor de carbon ascuse. „În Europa, carbonul încorporat reprezintă deja jumătate din emisiile de carbon pe întregul ciclu de viață al clădirilor noi. În țările cu sisteme energetice relativ curate, cum ar fi Suedia, carbonul încorporat ar putea deja să depășească emisiile operaționale”, mai semnalează EIT Climate-KIC, într-o analiză pe această temă.

Economia circulară, una dintre soluțiile la această problemă complexă

Lanțurile de aprovizionare cu materiale de construcție sunt bine stabilite, iar schimbarea practicilor între mulți actori va fi dificilă, subliniază EIT. De asemenea, una dintre cele mai mari bariere în calea reducerii carbonului încorporat în clădiri este lipsa de date gratuite, transparente și oficiale privind emisiile de carbon pe întregul ciclu de viață al clădirilor. În plus, o provocare o reprezintă varietatea de termeni, definiții și standarde diferite privind emisiile de gaze cu efect de seră din diferite etape ale ciclului de viață al produselor, clădirilor și infrastructurii.

Așadar, un prim pas pentru reducerea emisiilor de carbon de-a lungul întregului ciclu de viață a clădirilor este măsurarea acestora. „Este timpul să începem măsurarea amprentei de carbon a materialelor și produselor utilizate pentru crearea clădirilor. Fără a lua în considerare emisiile încorporate, există riscul ca deciziile individuale de construcție și renovare, precum și deciziile politice mai ample să ignore aceste emisii ascunse”, atrage atenția Institutul European pentru Performanța Clădirilor (BPIE). Potrivit acestuia, un aspect cheie pentru a genera măsurători fiabile este utilizarea abordărilor standardizate. Astfel de metodologii sunt deja disponibile și sunt utilizate de industrie, spune BPIE (aflați mai multe detalii AICI).

De asemenea, ca soluții, dincolo de noua generație de materiale de construcții cu emisii scăzute de carbon pe care producătorii le furnizează, utilizarea materialelor bio și economia circulară reprezintă două pârghii majore pentru a aborda problema emisiilor încorporate în clădiri, potrivit EIT Climate-KIC. Inițiativa analizează și oportunitatea unor pașapoarte pentru materialele de construcții. „Aceste pașapoarte, documente digitale care conțin informații despre toate părțile unei clădiri, sunt utilizate frecvent în anumite părți ale Europei, iar conceptul câștigă teren în întreaga lume. Ideea este de a facilita firmelor de construcții să încorporeze cât mai multe materiale din clădiri vechi, care sunt demolate, mai degrabă decât să cumpere altele noi”, se arată într-un articol publicat de construction-europe.com. De exemplu,>>>>

puteți citi continuarea pe www.romania-eficienta.ro/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.