Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron anunță DEZASTRUL: Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană FĂRĂ un acord

Agerpres
Emmanuel Macron

"În prezent, scenariul central privind Brexitul este cel al unuia fără acord (no-deal)", a indicat miercuri preşedinţia franceză, în ajunul unei întâlniri între preşedintele Emmanuel Macron şi premierul britanic Boris Johnson la Paris, potrivit AFP.

"Există o fermitate europeană asupra principiilor", în special asupra clauzei de "backstop" (în Irlanda), "dar există voinţa de a discuta cu Regatul Unit asupra multor puncte", între care relaţia viitoare între Londra şi Uniunea Europeană, a precizat preşedinţia franceză.

Citește și: Piperea iese la rampă! ‘Nu își dau seama în ce rahat îi bagă acest frustrat?’

Emmanuel Macron urmează să reafirme această poziţie primindu-l joi la un dejun pe Boris Johnson care se întâlneşte miercuri seara la Berlin cu Angela Merkel.

Într-o scrisoare adresată luni lui Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, Johnson şi-a reafirmat opoziţia faţă de acordul negociat de guvernul condus de Theresa May cu Bruxellesul şi, în special, faţă de dispoziţia controversată asupra Irlandei, aşa-numitul 'backstop' sau plasă de siguranţă.

Citește și: Cutremur pe scena politică. PSD, în Opoziție?

Potrivit Palatului Elysee, "backstop-ul este o poliţă de asigurare" şi "un element indispensabil al unui acord", căci este vorba de "a asigura pacea şi stabilitatea în Irlanda şi integritatea pieţei europene".

În scrisoarea sa către Tusk, Johnson califică "backstop"-ul drept "antidemocratic" şi îl acuză că îi împiedică ţara să ducă o politică comercială independentă de regulile UE.

Citește și: Radu Banciu reacționează după întâlnirea lui Klaus Iohannis cu Trump! ‘Viitorul nu sună bine pentru România’

"Backstop" este o clauză de ultim moment care prevede că, în absenţa unei soluţii mai bune la capătul unei perioade de tranziţie, şi pentru a evita revenirea la o frontieră între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, Regatul Unit rămâne în întregime într-un "teritoriu vamal unic" cu UE.

UE a reiterat în mai multe rânduri că nu este dispusă să renegocieze acordul privind Brexitul.

Citește și: A ieșit la suprafață! Fosta firmă a lui Dan Barna, bani grei pentru susținătorii #Rezist și USR

Preşedinţia franceză a reafirmat de altfel că, chiar în absenţa acordului, factura de 39 miliarde de lire pe care Londra o datorează UE în cadrul Brexitului va rămâne neschimbată, în opinia Parisului. "Obligaţiile financiare rămân" chiar în acest scenariu, a subliniat Palatul Elysee.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.