Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron anunță DEZASTRUL pentru Manfred Webber și Frans Timmermans: 'Niciunul nu a arătat că face obiectul unui consens'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam   Emmanuel Macron

După eşecul summitului de joi pentru desemnarea viitorului preşedinte al Comisiei Europene şi al conducătorilor celorlalte instituţii importante ale Uniunii, preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat că sistemul "Spitzenkandidat" nu a permis o decizie, nu este valid şi contravine tratatelor UE, transmite AGERPRES.

Mecanismul "Spitzenkandidat" (candidat cap de listă) presupune ca fiecare familie politică din Uniunea Europeană să îşi desemneze favoritul pentru preşedinţia CE.

Citește și: Rareș Bogdan a răbufnit din cauza pensiilor speciale: ‘Nenorocitiiii’ .

"Niciunul din cei trei candidaţi rezultaţi din această procedură nu a arătat că face obiectul unui consens. Am luat act de imposibilitatea ca oricare din cei trei să exercite preşedinţia Comisiei", a declarat Macron. El a precizat că preşedintele Consiliului Uniunii, Donald Tusk, "a stabilit că nu există o majoritate clară, cu minorităţi pentru blocare sau chiar mai mari, pentru toţi candidaţii rezultaţi din sistemul Spitzenkandidat, deci acest sistem nu a fost considerat valid".

În urma summitului european de joi, a fost astfel înlăturată definitiv perspectiva ca succesorul lui Jean-Claude Juncker ca preşedinte al Comisiei Europene să fie oricare din cei trei candidaţi: germanul Manfred Weber, din partea Partidului Popular European, olandezul Frans Timmermans, reprezentant al socialiştilor, şi daneza Margrethe Vestager, propusă de liberali. Potrivit preşedintelui Franţei, "Tusk a stabilit clar că nu există majoritate pentru cei trei candidaţi şi logic este nevoie de nume noi".

itește și: Mircea Badea îl atacă dur pe Klaus Iohannis: ‘Câinele nu pleacă de la măcelărie’

Macron a respins ideea că tratativele între liderii europeni pentru posturile-cheie din UE sunt nedemocratice. Şefii de stat şi de guvern "au fost aleşi democratic, nu sunt mai puţin legitimi decât europarlamentarii", a explicat el.

Şeful statului francez a explicat de ce s-a opus desemnării lui Weber, despre care consideră că nu are experienţa necesară: "Dacă Manfred Weber s-ar fi prezentat în faţa poporului european, nicio problemă. Dar s-a prezentat drept cap de listă în Germania. Grozavă treabă!".

Citește și: Radu Banciu intervine în războiul dintre Marian Oprișan și ANI: ‘Nici în pânzele albe nu o să îți justifici averea’

Următoarea reuniune la vârf pe aceeaşi temă va avea loc pe 30 iunie, iar Macron ar dori ca până atunci liderii europeni să se pună de acord asupra unei echipe în care să existe echilibru între bărbaţi şi femei, echilibru geografic şi competenţă "la cel mai înalt nivel". El nu a avansat niciun nume, însă - conform AFP - Parisul îl susţine la preşedinţia CE pe negociatorul-şef pentru Brexit, Michel Barnier.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.