Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron cere 'accelerarea' negocierilor în dosarul nuclear iranian

captura TV
Macron Emmanuel

Preşedintele francez Emmanuel Macron a insistat asupra "necesităţii de a accelera" ritmul pentru "a obţine progrese" în negocierile din dosarul nuclear iranian, în cadrul unei convorbiri telefonice de sâmbătă cu omologul său iranian Ebrahim Raisi, a anunţat duminică Palatul Elysée, relatează AFP.

"În ceea ce priveşte acordul nuclear din 2015, preşedintele Republicii şi-a reiterat convingerea că o soluţie diplomatică este posibilă şi imperativă şi a subliniat că orice acord va necesita angajamente clare şi suficiente din partea tuturor, la care Franţa lucrează cu toţi partenerii săi", a precizat preşedinţia franceză, conform Agerpres.

"La mai multe luni după reluarea negocierilor la Viena, el a insistat asupra necesităţii de a accelera ritmul pentru a realiza rapid progrese tangibile în acest cadru", a adăugat aceasta într-un comunicat.

În timpul unei "lungi discuţii" cu omologul său iranian, Emmanuel Macron a subliniat "necesitatea ca Iranul să demonstreze o abordare constructivă şi să revină la o deplină implementare a obligaţiilor sale", conform Agerpres.

Preşedinţia iraniană a precizat la rândul său, într-un comunicat, că "în negocieri, Republica islamică şi-a dovedit voinţa şi seriozitatea pentru a ajunge la un acord şi orice efort al părţii celeilalte în această privinţă ar trebui să includă ridicarea sancţiunilor, verificarea şi o garanţie valabilă".

Vineri, Franţa a estimat că negocierea ar putea fi încununată de succes în condiţiile în care convorbirile între occidentali şi Teheran de la Viena au luat o pauză pentru ca participanţii să revină în propriile capitale pentru consultări şi instrucţiuni în vederea unei reluări a discuţiilor săptămâna viitoare.

Teheranul a vorbit în această săptămână despre "progres în direcţia cea bună" chiar dacă "rămân chestiuni importante în suspans", care necesită "decizii politice ale Washingtonului".

Convorbirile au fost reluate în cele din urmă în capitala austriacă după cinci luni de întrerupere între Iran şi ţările încă parte în acordul încheiat în 2015 (Franţa, Regatul Unit, Germania, Rusia şi China).

Acestea vizează reintegrarea SUA în acord, care s-au retras din pact în 2018 şi au reintrodus sancţiuni economice împotriva Teheranului, dar şi aducerea Iranului la respectarea angajamentelor luate.

Acordul din 2015 îi oferea Iranului o uşurare a sancţiunilor internaţionale în schimbul unei limitări drastice a programului său nuclear, plasat sub controlul strict al ONU, şi a unor garanţii care să dovedească că nu încearcă să dezvolte bomba atomică, cum a afirmat mereu.

Convorbirea dintre Emmanuel Macron şi Ebrahim Raisi "a permis evocarea unor chestiuni regionale şi în special a situaţiei din Liban şi a securităţii în Golf", a adăugat preşedinţia franceză.

În acest sens, Emmanuel Macron a "condamnat ferm atacurile recente care au vizat Emiratele Arabe Unite" şi "cei doi şefi de stat au convenit asupra necesităţii de a găsi o soluţie politică la conflictul din Yemen".

De asemenea, preşedintele francez "şi-a exprimat preocuparea privind" situaţia francezului Benjamin Briere, condamnat la opt ani şi opt luni de închisoare în Iran pentru "spionaj" şi "propagandă" împotriva regimului.

Potrivit Palatului Elysée, el a cerut încă o dată şi "eliberarea imediată" a cercetătoarei franco-iraniene Fariba Adelkhah, din nou încarcerată la Teheran.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.