Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron condamnă atacul antisemit al Vestelor Galbene asupra unui scriitor francez

Agerpres
Emmanuel Macron

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a condamnat atacul antisemit al Vestelor Galbene asupra scriitorului şi filosofului Alain Finkielkraut, precizând că astfel de gesturi nu vor fi tolerate, scrie The Guardian preluat de news.ro.

Poliţia a intervenit pentru a-l proteja pe Finkielkraut după ce a fost atacat de un grup de protestatari în timpul unei demonstraţii din centrul Parisului de sâmbătă, conform unor videoclipuri postate pe reţelele sociale.

„Insultele antisemite la care a fost supus reprezintă o negare a ceea ce suntem şi ce ne face o naţiune grozavă. Nu le vom tolera”, a scris Macron pe Twitter.

„Alain Finkielkraut, fiul unor imigranţi polonezi care a devenit un academician francez, nu este doar un scriitor proeminent ci şi un simbol al deschiderii Republicii”, a adăugat Macron.

Mai mulţi protestatari au scandat „sionist murdar”, „noi suntem poporul” şi „Franţa este a noastră”, se arată într-un videoclip postat de Yahoo! News.

„Am simţit ura şi din păcate nu este prima oară. Mi-ar fi fost frică dacă nu ar fi fost poliţia, din fericire, au fost acolo”, a afirmat Finkielkraut, în vârstă de 69 de ani, pentru ziarul Journal du Dimanche. El a adăugat că nu toţi protestatarii au fost ostili şi că unul dintre ei s-a oferit să îi dea o vestă pentru a se alătura protestului iar altul i-a lăudat munca.

Finkielkraut şi-a exprimat solidaritatea şi simpatia faţă de Vestele Galbene dar într-un interviu publicat sâmbătă în Le Figaro, el a criticat liderii mişcării, declarând că  „aroganţa a schimbat echipele”.

Incidentul de sâmbătă a declanşat un val de condamnări şi mesaje de susţinere faţă de filosof.

Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a declarat că atacul este „pur şi simplu intolerabil” în timp ce liderul partidului de opoziţie Republicanii, Laurent Wauquiez, i-a numit pe atacatori ca fiind „idioţi abjecţi”.

Ian Brossat, principalul candidat al Partidului Comunist din Franţa la alegerile europarlamentare, a afirmat: „Putem urî ideile lui Finkielkraut dar nimic nu poate justifica să îl atacăm pentru că este evreu”.

În jur de 41.000 de protestatari ai Vestelor Galbene s-au adunat pentru al 14-lea weekend consecutiv în toată Franţa sâmbătă. Protestele au început acum trei luni din cauza unei taxe pe combustibil, dar între timp s-au transformat în manifestaţii anti-guvern şi anti-Macron în general, unii folosind slogane antisemite cu referire la trecutul preşedintelui francez ca bancher.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.